Gotowanie bezglutenowe – co warto wiedzieć

krokdozdrowia.com 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Gotowanie bezglutenowe


Gotowanie bezglutenowe może być prawdziwym wyzwaniem. Jednak na skutek diagnozy problemu, jakim jest celiakia, może to być jedynym rozwiązaniem.

W przeciwnym razie pojawią się objawy żołądkowo-jelitowe, które z biegiem czasu będą się komplikować i mogą zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi. Na szczęście wyeliminowanie tego białka z diety jest łatwiejsze niż się wydaje, jeżeli weźmie się pod uwagę szereg podstawowych wskazówek.

Przed rozpoczęciem należy zauważyć, iż w celu usunięcia glutenu z diety należy najpierw poddać się profesjonalnej diagnozie. W ostatnich latach modne stało się ograniczanie spożycia glutenu bez potwierdzonej patologii, co może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego dla naszego zdrowia.

Gluten jest rodzajem białka obecnego w niektórych warzywach, które nie jest szkodliwe dla organizmu, jeżeli nie masz problemów z wchłanianiem lub autoimmunologicznymi

Gotowanie bezglutenowe: przechowywanie produktów bezglutenowych

Osoby z celiakią mają skrajną wrażliwość na gluten, więc choćby prosty kontakt pokarmu z białkiem może generować objawy i dyskomfort. Z tego powodu produkty bezglutenowe należy przechowywać w specjalnej przestrzeni w spiżarni. Należy umieścić je w osobnych pojemnikach i nie powinny być mieszane z niczym innym.

Pojemniki powinny być zawsze hermetycznie zamknięte. Zapobiegnie to zanieczyszczeniu.

To samo dotyczy żywności, która pozostaje w lodówce. Najlepiej, żeby była oznaczona i oznakowana oraz żeby zawsze była trzymana na specjalnie wyznaczonej półce, aby uniknąć pomyłek.

Możesz choćby zdecydować się na pojedyncze porcje. Jednak często wiąże się to ze wzrostem ceny podczas zakupów.

Mniejsze opakowania zyskały na popularności po pandemii i składają się z żywności, której porcje są wcześniej podzielone do spożycia.

Gotowanie bezglutenowe: postępowanie z produktami bezglutenowymi

Zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu rąk przed kontaktem z żywnością bezglutenową, aby uniknąć zanieczyszczenia, które może wyrządzić szkody osobom wrażliwym na białko. Wystarczy zastosować mydło i wodę, chociaż naczynia, których używasz w procesie przygotowania, również muszą być dokładnie umyte.

W przypadku tekstyliów warto zastąpić je przedmiotami jednorazowego użytku. Ściereczki są częstym źródłem zanieczyszczeń.

Przygotowując potrawy, w pierwszej kolejności należy przygotować preparaty przeznaczone dla osoby z celiakią, aby uniknąć problemów. Zabrania się używania tych samych sztućców podczas jednoczesnego gotowania potraw bezglutenowych i zawierających gluten.

Podobnie wszystkie szuflady na żywność powinny być szczelnie zamknięte, aby nie dostały się do nich okruchy i zanieczyszczenia, takie jak resztki chleba.

Ponadto warto używać obrusów, które są łatwe do czyszczenia. jeżeli są wykonane z materiału tekstylnego, należy trzymać je z dala od pozostałych obrusów, które mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Podczas serwowania osoba z celiakią musi mieć pierwszeństwo. Podobnie nie należy podawać potraw zawierających żywność z glutenem przed potrawami zawierającymi żywność bez białka.

Sądzimy, iż przeczytanie tego artykułu również może Ci się spodobać: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta bezglutenowa?

Co się stanie, jeżeli osoba z celiakią spożyje gluten?

Według badań opublikowanych w European Journal of Nutrition celiakia jest chorobą przewlekłą. Oznacza to, iż nie ma znanego lekarstwa, a jedyne, do czego można dążyć, to opanowanie sytuacji poprzez zmodyfikowanie diety.

Na szczęście w supermarketach jest wiele produktów spożywczych, które doskonale nadają się dla osób, które muszą usunąć gluten z diety.

W przypadku, gdy osoba, u której rozwinęła się ta choroba, spożywa białko lub jego śladowe ilości, objawy wystąpią nie tylko na poziomie trawiennym. niedługo rozwinie się łańcuch zapalny, który spowoduje znaczne uszkodzenie przewodu pokarmowego, zwłaszcza jeżeli ekspozycja na białko się powtarza. Tak wynika z badań opublikowanych w Rambam Maimonides Medical Journal.

Jednak prawdą jest również, iż zdrowi ludzie mogą bez problemu włączyć białko do swojej diety. Wykazano, iż istnieje również nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, ale w rzeczywistości nie jest ona zbyt powszechna. Co więcej, w takich przypadkach pewna ilość pierwiastka może być tolerowana.

Gotowanie bez glutenu jest możliwe, ale należy podjąć wiele środków ostrożności.

Podoba Ci się ten artykuł? Możesz także przeczytać: Nietolerancja glutenu, a pryszcze na ramionach

Naucz się gotować bez glutenu

Gotowanie bez glutenu nie jest trudne. Wystarczy wprowadzić szereg procedur higienicznych, aby chronić zdrowie osób, u których rozwinęła się celiakia. Gdy już wejdzie Ci to w nawyk, przestrzeganie zaleceń będzie bardzo łatwe.

To po prostu kwestia odpowiedniej organizacji, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, które mogłoby zagrozić Twojemu zdrowiu.

Pamiętaj, iż nie należy ograniczać glutenu Twojej diecie, chyba iż specjalista wyraźnie to zaleci. jeżeli unika się spożywania składnika odżywczego bez żadnych problemów trawiennych, organizm może z czasem utracić zdolność do jego metabolizowania.

Bezglutenowe kruche ciasto — przepis łatwy do wykonania!
Istnieje możliwość łatwego przygotowania bezglutenowego ciasta kruchego, które przydaje się do robienia wielu ciast. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału