Gorgonzola i dynia na chałce

biobazar.org.pl 2 miesięcy temu

Chałka z grzybowskiej piekarni jest niezwykła, powstaje z ekologicznych składników, a pieczona jest w piecu opalanym drewnem. Jest dość drobna i nie zawiera kruszonki, ma za to piękną błyszczącą skórkę. My lubimy kroić ją wzdłuż i podawać na ciepło. Najlepsza jest zrumieniona z obu stron. Bardzo ciekawą opcją jest podanie chałki z dynią i aromatyczną gorgonzolą. Te smaki wzajemnie się dopełniają, a podbija je dodatkowo smak smażonej w maśle szałwii i orzechów włoskich. To jest dosłownie dream team! Gorgonzola od Madame Ricotty nagarniana jest łychą wprost z krążka, jest kremowa, tłusta i bezwstydnie pyszna, kupujesz dokładnie tyle ile potrzebujesz. Warto!

Z podanej ilości składników zrobisz dwie niebanalne kanapki. Polecamy na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • Chałka z Grzybowa
  • 100 g Gorgonzoli Madame Ricotta
  • 100 g Dynia Hokkaido
  • kilka listków szałwii Bukiet Smaków
  • 3 łyżki masła Zielony Stragan
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie łyżeczka miodu

Krok po kroku:

  1. Zacznij od dyni, pokrój ją w kostkę po czym upiecz lub ugotuj do miękkości.
  2. Przekrój chałkę wzdłuż, ma piękny kształt i cieszy oko tak podana.
  3. Rozpuść łyżkę masła na patelni i na małym ogniu podsmaż kromki z obu stron.
  4. Na tak przygotowaną chałkę wyłóż porwaną w palcach gorgonzolę, kostki dyni i orzechy.
  5. Piecz 10 min. w 180 stopniach, opcja góra-dół.
  6. W niedużym rondelku na małym ogniu podgrzewaj masło z listkami szałwii aż szałwia stanie się chrupiąca.
  7. Wyjmij grzanki z piekarnika, dodaj listki szałwii, jeżeli lubisz połączenie smaków słodkich i wytrawnych polej je dodatkowo miodem. Jedz od razu, póki ciepłe
Idź do oryginalnego materiału