Chałka z grzybowskiej piekarni jest niezwykła, powstaje z ekologicznych składników, a pieczona jest w piecu opalanym drewnem. Jest dość drobna i nie zawiera kruszonki, ma za to piękną błyszczącą skórkę. My lubimy kroić ją wzdłuż i podawać na ciepło. Najlepsza jest zrumieniona z obu stron. Bardzo ciekawą opcją jest podanie chałki z dynią i aromatyczną gorgonzolą. Te smaki wzajemnie się dopełniają, a podbija je dodatkowo smak smażonej w maśle szałwii i orzechów włoskich. To jest dosłownie dream team! Gorgonzola od Madame Ricotty nagarniana jest łychą wprost z krążka, jest kremowa, tłusta i bezwstydnie pyszna, kupujesz dokładnie tyle ile potrzebujesz. Warto!
Z podanej ilości składników zrobisz dwie niebanalne kanapki. Polecamy na śniadanie lub kolację.
Składniki:
- Chałka z Grzybowa
- 100 g Gorgonzoli Madame Ricotta
- 100 g Dynia Hokkaido
- kilka listków szałwii Bukiet Smaków
- 3 łyżki masła Zielony Stragan
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie łyżeczka miodu
Krok po kroku:
- Zacznij od dyni, pokrój ją w kostkę po czym upiecz lub ugotuj do miękkości.
- Przekrój chałkę wzdłuż, ma piękny kształt i cieszy oko tak podana.
- Rozpuść łyżkę masła na patelni i na małym ogniu podsmaż kromki z obu stron.
- Na tak przygotowaną chałkę wyłóż porwaną w palcach gorgonzolę, kostki dyni i orzechy.
- Piecz 10 min. w 180 stopniach, opcja góra-dół.
- W niedużym rondelku na małym ogniu podgrzewaj masło z listkami szałwii aż szałwia stanie się chrupiąca.
- Wyjmij grzanki z piekarnika, dodaj listki szałwii, jeżeli lubisz połączenie smaków słodkich i wytrawnych polej je dodatkowo miodem. Jedz od razu, póki ciepłe