Gnocchi (czyta się niokki) to włoskie małe kluski o kształcie i smaku przypominającym polskie kopytka. Tę potrawę je się we Włoszech już od czasów starożytnych. Przygotowuje się ją z różnych składników, w zależności od regionu Włoch: z ziemniaków, kaszy manny, mąki pszennej, jajek, sera bułki tartej, mąki kukurydzianej oraz ziół i warzyw. Zielone gnocchi przygotowane z dodatkiem ze szpinakiem i serem ricotta są popularne na przykład w Toskanii. Zajadają się nimi zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Kluseczki można dodawać również do zup – rosołu, warzywnej oraz pomidorowej.
Gnocchi – włoskie kluseczki ziemniaczane. Przepis na włoskie kopytka
Zdjęcie: Gnocchi ziemniaczane Źródło: Pexels
Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które robi się z ziemniaków. Przypominają polskie kopytka. Poznaj przepis na potrawę, która przyjemnie rozpływa się w ustach.
Gnocchi (czyta się niokki) to włoskie małe kluski o kształcie i smaku przypominającym polskie kopytka. Tę potrawę je się we Włoszech już od czasów starożytnych. Przygotowuje się ją z różnych składników, w zależności od regionu Włoch: z ziemniaków, kaszy manny, mąki pszennej, jajek, sera bułki tartej, mąki kukurydzianej oraz ziół i warzyw. Zielone gnocchi przygotowane z dodatkiem ze szpinakiem i serem ricotta są popularne na przykład w Toskanii. Zajadają się nimi zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Kluseczki można dodawać również do zup – rosołu, warzywnej oraz pomidorowej.
Gnocchi (czyta się niokki) to włoskie małe kluski o kształcie i smaku przypominającym polskie kopytka. Tę potrawę je się we Włoszech już od czasów starożytnych. Przygotowuje się ją z różnych składników, w zależności od regionu Włoch: z ziemniaków, kaszy manny, mąki pszennej, jajek, sera bułki tartej, mąki kukurydzianej oraz ziół i warzyw. Zielone gnocchi przygotowane z dodatkiem ze szpinakiem i serem ricotta są popularne na przykład w Toskanii. Zajadają się nimi zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Kluseczki można dodawać również do zup – rosołu, warzywnej oraz pomidorowej.