W Polsce pojawiły się dwa ogniska wirusowego zapalenia wątroby typu A. Główny Inspektor Sanitarny informuje, iż liczba przypadków WZW A w tym roku jest dwukrotnie wyższa niż w poprzednim. Choroba przenosi się drogą pokarmową, a zakażenie często przebiega bezobjawowo.
W województwie podlaskim wirusowym zakażeniem wątroby typu A (WZW) zakażonych jest około 10 osób, a w lubuskim – około 20. W ramach działań prewencyjnych w woj. lubuskim zaszczepiono już 500 osób, ale nie wszyscy decydują się na tę formę ochrony. GIS apeluje o zgłaszanie się na szczepienia, podkreślając, iż wygaszenie ognisk epidemicznych potrwa co najmniej dwa miesiące.
Jednocześnie spada liczba infekcji układu oddechowego – zachorowania na grypę, RSV i krztusiec są na niższym poziomie niż w poprzednich miesiącach. Fala grypowa wygasa, a sytuacja epidemiologiczna w kraju powoli się stabilizuje.
WZW typu A – co to jest?
Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A), nazywane także żółtaczką pokarmową, to choroba zakaźna wywołana przez wirus HAV (Hepatitis A Virus). Powoduje zapalenie wątroby, ale zwykle przebiega łagodniej niż inne typy wirusowego zapalenia wątroby.
Drogi zakażenia
Zakażenie WZW A następuje drogą pokarmową, głównie przez:
Spożycie skażonej żywności lub wody (np. nieumyte warzywa, owoce, niedogotowane owoce morza).
Kontakt z brudnymi rękami – dlatego WZW A określa się jako „chorobę brudnych rąk”.
Bliski kontakt z osobą zakażoną, zwłaszcza w miejscach o niskim poziomie higieny.
Objawy WZW A
Choroba może przebiegać bezobjawowo, zwłaszcza u dzieci. U dorosłych częściej występują:
Żółtaczka (zażółcenie skóry i białek oczu).
Nudności, wymioty, brak apetytu.
Osłabienie, bóle mięśni.
Gorączka.
Bóle brzucha i ciemne zabarwienie moczu.
Czy WZW A jest groźne?
Zakażenie zwykle ustępuje samoistnie po kilku tygodniach, jednak w rzadkich przypadkach może prowadzić do ostrej niewydolności wątroby, szczególnie u osób starszych lub cierpiących na przewlekłe choroby wątroby.
Jak się chronić?
Dokładne mycie rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety.
Unikanie picia nieprzegotowanej wody, zwłaszcza w krajach o niższym poziomie sanitarnym.
Szczepienia – najskuteczniejsza metoda zapobiegania zakażeniu.