GIS ostrzega: wykryto dwa ogniska groźnej choroby

upday.com 4 godzin temu
Zdjęcie: fot. Tomasz Gzell/PAP


W Polsce pojawiły się dwa ogniska wirusowego zapalenia wątroby typu A. Główny Inspektor Sanitarny informuje, iż liczba przypadków WZW A w tym roku jest dwukrotnie wyższa niż w poprzednim. Choroba przenosi się drogą pokarmową, a zakażenie często przebiega bezobjawowo.


W województwie podlaskim wirusowym zakażeniem wątroby typu A (WZW) zakażonych jest około 10 osób, a w lubuskim – około 20. W ramach działań prewencyjnych w woj. lubuskim zaszczepiono już 500 osób, ale nie wszyscy decydują się na tę formę ochrony. GIS apeluje o zgłaszanie się na szczepienia, podkreślając, iż wygaszenie ognisk epidemicznych potrwa co najmniej dwa miesiące.

Jednocześnie spada liczba infekcji układu oddechowego – zachorowania na grypę, RSV i krztusiec są na niższym poziomie niż w poprzednich miesiącach. Fala grypowa wygasa, a sytuacja epidemiologiczna w kraju powoli się stabilizuje.

WZW typu A – co to jest?

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A), nazywane także żółtaczką pokarmową, to choroba zakaźna wywołana przez wirus HAV (Hepatitis A Virus). Powoduje zapalenie wątroby, ale zwykle przebiega łagodniej niż inne typy wirusowego zapalenia wątroby.

Drogi zakażenia

Zakażenie WZW A następuje drogą pokarmową, głównie przez:

  • Spożycie skażonej żywności lub wody (np. nieumyte warzywa, owoce, niedogotowane owoce morza).

  • Kontakt z brudnymi rękami – dlatego WZW A określa się jako „chorobę brudnych rąk”.

  • Bliski kontakt z osobą zakażoną, zwłaszcza w miejscach o niskim poziomie higieny.

Objawy WZW A

Choroba może przebiegać bezobjawowo, zwłaszcza u dzieci. U dorosłych częściej występują:

  • Żółtaczka (zażółcenie skóry i białek oczu).

  • Nudności, wymioty, brak apetytu.

  • Osłabienie, bóle mięśni.

  • Gorączka.

  • Bóle brzucha i ciemne zabarwienie moczu.

Czy WZW A jest groźne?

Zakażenie zwykle ustępuje samoistnie po kilku tygodniach, jednak w rzadkich przypadkach może prowadzić do ostrej niewydolności wątroby, szczególnie u osób starszych lub cierpiących na przewlekłe choroby wątroby.

Jak się chronić?

  • Dokładne mycie rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety.

  • Unikanie picia nieprzegotowanej wody, zwłaszcza w krajach o niższym poziomie sanitarnym.

  • Szczepienia – najskuteczniejsza metoda zapobiegania zakażeniu.

Idź do oryginalnego materiału