Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w sprawie niedeklarowanego białka soi w konserwie turystycznej z mielonką wieprzową. Zaznaczył, iż produktu nie powinny spożywać osoby z alergią.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono w konserwie mięsnej obecność alergenu białka soi.
Ostrzeżenie dotyczy produktu:
konserwa turystyczna; mielonka wieprzowa sterylizowana o wadze 300 g
numer partii: 03.03.2026 416A.E;
data minimalnej trwałości 03.03.2026,
producent: Sokołów SA, al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski;
weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 18040201 WE.
Przekazano, iż producent po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu.
GIS zapewnił, iż monitoruje proces wycofania produktu.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.
PAP