Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, iż Inspekcja Weterynaryjna wskazała na obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii bekonu wędzonego w kostce, produkowanego przez firmę Animex Kutno Sp. z o.o. W komunikacie ostrzeżono, iż zjedzenie żywności, która została zanieczyszczona bakterią Listeria, może stanowić ogromne ryzyko dla ludzkiego zdrowia.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?
Listeria monocytogenes wykryta w boczku. GIS wycofał produkt ze sprzedaży
Pełna nazwa produktu to "Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) - boczek wieprzowy wędzony". Jego producentem jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 z Kutna, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002. Numer partii: 2192039244. Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024. Po wykryciu w nim bakterii od razu rozpoczęto procedurę wycofania go ze sprzedaży.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców
- wyjaśnia GIS. Eksperci apelują również, aby osoby, które mają skażony produkt w domu, pod żadnym pozorem nie próbowały go spożywać.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą
- ostrzega instytucja.
GIS ostrzeżenia: Groźna bakteria w wędzonym boczku. Z wizytą u lekarza nie należy czekać
Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, dzieci oraz osób o obniżonej odporności. Jej objawy niekiedy przypominają grypę. Wśród tych najpopularniejszych, są: gorączka, bóle mięśni, dreszcze, wymioty i biegunka.
W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem
- apeluje Główny Inspektorat Sanitarny.
Warto przypomnieć, iż kilka dni temu informowaliśmy o partii jajek skażonych pałeczkami Salmonelli. W tym przypadku chodziło o produkt o nazwie "Świeże jaja, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L". Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego
- także ostrzegali przedstawiciele GIS.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.