GIS ostrzega Polaków. W mięsie wykryto groźną bakterię. "Może prowadzić do choroby"

g.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Fot. Rafa? Mielnik / Agencja Wyborcza.pl


Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednym z produktów żywnościowych. Ryzyko jest duże, ponieważ jego zjedzenie może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Skażoną partię wycofano ze sprzedaży.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, iż Inspekcja Weterynaryjna wskazała na obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii bekonu wędzonego w kostce, produkowanego przez firmę Animex Kutno Sp. z o.o. W komunikacie ostrzeżono, iż zjedzenie żywności, która została zanieczyszczona bakterią Listeria, może stanowić ogromne ryzyko dla ludzkiego zdrowia.


REKLAMA


Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?


Listeria monocytogenes wykryta w boczku. GIS wycofał produkt ze sprzedaży
Pełna nazwa produktu to "Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) - boczek wieprzowy wędzony". Jego producentem jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 z Kutna, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002. Numer partii: 2192039244. Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024. Po wykryciu w nim bakterii od razu rozpoczęto procedurę wycofania go ze sprzedaży.


Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców


- wyjaśnia GIS. Eksperci apelują również, aby osoby, które mają skażony produkt w domu, pod żadnym pozorem nie próbowały go spożywać.


Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez adekwatnej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą


- ostrzega instytucja.


GIS ostrzeżenia: Groźna bakteria w wędzonym boczku. Z wizytą u lekarza nie należy czekać
Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez Gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, dzieci oraz osób o obniżonej odporności. Jej objawy niekiedy przypominają grypę. Wśród tych najpopularniejszych, są: gorączka, bóle mięśni, dreszcze, wymioty i biegunka.


W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem


- apeluje Główny Inspektorat Sanitarny.
Warto przypomnieć, iż kilka dni temu informowaliśmy o partii jajek skażonych pałeczkami Salmonelli. W tym przypadku chodziło o produkt o nazwie "Świeże jaja, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L". Numer partii: 22.09.2024. Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024. Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.


Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego


- także ostrzegali przedstawiciele GIS.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału