Gęś na czerwonej kapuście

biobazar.org.pl 2 godzin temu

My dziś o piersiach z gęsi które najbardziej lubimy przełamać słodkim dodatkiem i podać z jakąś chrupiącą sałatką. Świeże mięso z gęsiny dostępne jest na stoiskach Ekologicznego Gospodarstwa FARAT, Banpol i Zagrody Łąckiej. Zamiast piersi z gęsi użyć możecie kaczej, która na BioBazarze jest dostępna nieprzerwanie przez cały rok.

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi EKO Banpol
  • 2 kwaśne jabłka np. Szara Reneta EKO Kazimierz Miąsek
  • 400 g kapusty czerwonej EKO Barwy Zdrowia
  • 1 fenkuł EKO NovaBio
  • 2 świeże figi EKO Zielony Stragan
  • musztarda ziarnista 3 łyżki Raczek
  • miód jabłoniowy 3 łyżki Fabryka Deli
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: jeżyny i pistacje EKO do przybrania

Krok po kroku:

  1. Posól piersi z obu stron, a następnie wyłóż na patelnię skórą do dołu i włącz mały ogień. Zależy nam by tłuszcz ze skórki wytopił się w znacznym stopniu, a jej powierzchnia ładnie się zarumieniła, dlatego wytapianie musi być powolne, a ogień mały.
  2. Po ok. 20 minutach przekręć piersi na drugą stronę i zwiększ ogień.
  3. Gdy są rumiane z obu stron, przełóż je na blaszkę do pieczenia
  4. Piecz w 200 stopniach przez 10 min.
  5. W czasie gdy mięso się piecze posiekaj kapustę jabłka, fenkuł i figi. Przygotuj sos z musztardy, miodu, dodaj gęsi tłuszcz z patelni, posól i popieprz całość. Dokładnie wymieszaj.
  6. Surówkę wyłóż na półmisek. Piersi po wyjęciu z piekarnika niech odpoczną 5 min, dopiero po tym czasie możesz je pokroić.
  7. Plastry mięsa ułóż na surówce, posyp jeżynami i siekanymi pistacjami.
Idź do oryginalnego materiału