
My dziś o piersiach z gęsi które najbardziej lubimy przełamać słodkim dodatkiem i podać z jakąś chrupiącą sałatką. Świeże mięso z gęsiny dostępne jest na stoiskach Ekologicznego Gospodarstwa FARAT, Banpol i Zagrody Łąckiej. Zamiast piersi z gęsi użyć możecie kaczej, która na BioBazarze jest dostępna nieprzerwanie przez cały rok.
Składniki:
- 2 piersi z gęsi EKO Banpol
- 2 kwaśne jabłka np. Szara Reneta EKO Kazimierz Miąsek
- 400 g kapusty czerwonej EKO Barwy Zdrowia
- 1 fenkuł EKO NovaBio
- 2 świeże figi EKO Zielony Stragan
- musztarda ziarnista 3 łyżki Raczek
- miód jabłoniowy 3 łyżki Fabryka Deli
- sól i pieprz
- opcjonalnie: jeżyny i pistacje EKO do przybrania
Krok po kroku:
- Posól piersi z obu stron, a następnie wyłóż na patelnię skórą do dołu i włącz mały ogień. Zależy nam by tłuszcz ze skórki wytopił się w znacznym stopniu, a jej powierzchnia ładnie się zarumieniła, dlatego wytapianie musi być powolne, a ogień mały.
- Po ok. 20 minutach przekręć piersi na drugą stronę i zwiększ ogień.
- Gdy są rumiane z obu stron, przełóż je na blaszkę do pieczenia
- Piecz w 200 stopniach przez 10 min.
- W czasie gdy mięso się piecze posiekaj kapustę jabłka, fenkuł i figi. Przygotuj sos z musztardy, miodu, dodaj gęsi tłuszcz z patelni, posól i popieprz całość. Dokładnie wymieszaj.
- Surówkę wyłóż na półmisek. Piersi po wyjęciu z piekarnika niech odpoczną 5 min, dopiero po tym czasie możesz je pokroić.
- Plastry mięsa ułóż na surówce, posyp jeżynami i siekanymi pistacjami.







