Francuski omlet bije na głowę polską jajecznicę. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Omlet francuski Źródło:PeteerS /Getty Images


Jeśli znudziła wam się tradycyjna jajecznica, to sięgnijcie po inną śniadaniową propozycję na bazie jajek. Ja najczęściej wybieram omlet francuski. Jest chrupiący od zewnątrz i przyjemnie wilgotny w środku. Zobaczcie, jak go zrobić.


Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinien dostarczyć organizmowi sporą dawkę energii. Dlatego o poranku chętnie sięgam po omlet francuski. Zawiera duże ilości białka. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na długo. Jednocześnie nie obciąża układu pokarmowego. To idealna propozycja dla osób na diecie, które chcą zrzucić na programowe kilogramy.


Jak zrobić francuski omlet?


Wbrew pozorom zrobienie francuskiego omleta wcale nie jest trudne. Nie zajmuje też dużo czasu. Jego sekretem jest odpowiedni sposób smażenia. Jajka powinny gwałtownie się ściąć. Nie mogą się jednak przypalić. Jak osiągnąć ten efekt? Kluczem jest dobrze rozgrzana patelnia.
Idź do oryginalnego materiału