Fit jabłecznik to deser, który nie pójdzie w boczki. Wszyscy zapytają was o przepis

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Jabłecznik Źródło: Unsplash


Fit jabłecznik to ciasto, które smakuje tak dobrze, jak ten wypiek w klasycznej formie. Różnica polega na tym, iż będąc na diecie, nie musicie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu. Tłumaczymy, jak zrobić taki dietetyczny jabłecznik.


Jabłecznik, czyli ciasto z kawałkami jabłek, to popularny wypiek, który gości na wielu polskich stołach. W odróżnieniu od szarlotki, którą przygotowuje się na kruchym lub półkruchym cieście, jabłecznik możecie zrobić też na cieście biszkoptowym, tortowym, ucieranym czy francuskim. Sprawdźcie, jak rozróżnić szarlotkę, jabłecznik i ciasto z jabłkami. jeżeli z kolei zdecydujecie się na przygotowanie szarlotki – koniecznie postawcie na najlepszą szarlotkę z budyniem, smakuje obłędnie.


Jak zrobić jabłecznik w wersji dietetycznej? Przepis


Ten dietetyczny jabłecznik jest bez dodatku cukru i na bazie mąki pełnoziarnistej. Ten typ mąki jest polecany podczas diety odchudzającej – choć nie jest ona najmniej kalorycznym wyborem, to jest bogata w wartości odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, witaminę K, D i E, białko, żelazo, fosfor, potas i cynk. Dodatkowo dzięki zawartemu w niej błonnikowi, wspomaga pracę jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego.
Idź do oryginalnego materiału