Fasolka po bretońsku wege. Przepis na rewelacyjne danie bez mięsa

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fasolka po bretońsku wege Źródło: Pixabay / groovelanddesigns


Fasolka po bretońsku to klasyka kuchni polskiej. Można zrobić już również w wersji wege. Nasz przepis zawiera sekretny składnik, który nada jej wędzonego smaku bez dodatku kiełbasy.


Osoby, które decydują się na dietę bezmięsną, tęsknią czasem za niektórymi daniami. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku pachnąca wędzonką. Coraz częściej zdarza się też, iż choć ktoś je mięso, stara się ograniczać jego ilość. Dietetycy zalecają bowiem spożycie mięsa do maksimum 500 g tygodniowo oraz ograniczanie produktów z mięsa przetworzonego. Wędzony boczek i kiełbasa, dodatki do tradycyjnej fasolki po bretońsku, są bez wątpienia produktami przetworzonymi, które powinniśmy ograniczać w diecie. Fasola zaś, ze względu na dużą zawartość białka roślinnego, stanowi dobry zamiennik mięsa. Chcąc pogodzić upodobania smakowe i zalecenia dietetyczne, proponujemy fasolkę po bretońsku w wersji wege. To danie będzie miało wędzony posmak dzięki dodatkowi papryki pimentón.


Fasolka po bretońsku wege to tylko trzy składniki


Do przygotowania tego pysznego bezmięsnego dania, potrzebne są zaledwie trzy składniki. Są to: fasola, pomidory i hiszpańska papryka pimentón, którą można zastąpić ewentualnie innym rodzajem wędzonej papryki, którą akurat mamy pod ręką.


Fasola


Najlepsza będzie biała fasola o dużych lub średniej wielkości ziarnach. Dobrym wyborem będzie tu fasola typu Jaś. Warto wspomnieć, iż fasola jest jednym z najzdrowszych pokarmów, o dużej zawartości błonnika. Błonnik z kolei wspiera mikrobiom w naszych jelitach, a co za tym idzie zdrowie całego organizmu. Dodatkowo, jeżeli chcemy schudnąć, fasola jest dobrym rozwiązaniem, bo po jej zjedzeniu długo nie będziemy głodni.


Pomidory


W sezonie najlepiej skorzystać ze świeżych pomidorów, bo są najsmaczniejsze i nadają daniu najlepszy smak. Poza sezonem sięgnijmy po pomidory pelati. Pomidory zawierają wiele witamin i antyoksydantów, a w dodatku prawie każdy je lubi.


Papryka pimentón


Jest to czerwona papryka w proszku, pochodząca z Hiszpanii, którą jednak stosunkowo łatwo kupić w naszych sklepach. Papryka ta po zerwaniu jest wędzona i mielona i występuje w wersji łagodnej i pikantnej. Na początek warto zaopatrzyć się w wersję łagodną. Ten dodatek to nasz sekretny składnik, nadający daniu smak wędzonki, mimo iż nie ma w nim ani grama mięsa.
Idź do oryginalnego materiału