Miłośnicy kawy mają duże pole do popisu, żeby eksperymentować z przygotowaniem tego napoju. Można to zrobić na naprawdę wiele sposobów. W zimie ciekawą opcją jest dodawanie do niej różnego rodzaju przypraw, na przykład cynamonu czy wanilii. W lecie z kolei lepiej postawić na coś znacznie bardziej orzeźwiającego. Często sięgamy wtedy po kawę mrożoną z kostkami lodu lub w wersji mniej dietetycznej – kawę z lodami, jako świetny deser na lato. Możecie też zrobić Cafe Affogato, czyli lody zatopione w espresso. Jest jednak jeszcze lepszy patent na kawę, która będzie doskonała w trakcie upałów – chodzi o espresso tonic. Zrobienie kawy właśnie w ten sposób nie jest wcale niczym trudnym, a gwarantujemy, iż odkryjecie zupełnie nowy smak tego klasycznego napoju.
Espresso tonic, czyli kawa z dodatkiem toniku
Najczęściej pijemy klasyczne espresso, ewentualnie z odrobiną mleka. Możecie jednak dodać do tej kawy coś znacznie mniej oczywistego. Mowa o toniku. Choć pomieszanie ze sobą tych napojów może wydawać się dziwne, to efekt jest naprawdę świetny. Do takiej kawy najczęściej dodaje się również dużą ilość lodu. Spokojnie możecie przygotować ją też na bazie podwójnego espresso – wtedy jednak należy wyważyć kombinację kawy i toniku, by napój przez cały czas miał bogaty smak, bez przewagi goryczki lub kwaskowatości. Zdaniem doświadczonych baristów najlepszym wyborem do tonic espresso jest kawa kenijska lub etiopska o lekko owocowych aromatach.