Schab na święta wielkanocne to popularne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Możecie upiec go z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, ale to nie koniec. Inną metodą, dzięki której to mięso wyjdzie niezwykle smaczne, jest przygotowanie go w formie pieczeni faszerowanej i wypełnienie na przykład śliwkami lub suszonymi owocami. Nada to potrawie nie tylko wspaniałego smaku, ale też ciekawej tekstury. My proponujemy przygotowanie gotowanego schabu. Jest to opcja „last minute” na święta wielkanocne, ponieważ taki schab możecie zrobić w ostatniej chwili. Jego przyrządzenia zajmie wam zaledwie kilkanaście minut.
Jak zrobić ekspresowy schab na Wielkanoc? Prosty przepis
Niezwykle istotne jest, by wybierając schab do gotowania zwrócić uwagę na jakość mięsa – jest to kluczowe, by wasza potrawa była smaczna. Lepiej jest kupić schab „na wagę” niż ten paczkowany. W przypadku mięsa w plastikowych opakowaniach łatwiej jest producentom ukryć jego mankamenty. jeżeli przed gotowaniem schabu właśnie wyjęliście mięso z lodówki, to poczekajcie, aż osiągnie ono temperaturę pokojową. Zimny schab będzie potrzebować więcej czasu, by się ugotować. Bardzo ważne jest, by po ugotowaniu schabu pozostawić go w garnku do powolnego ostygnięcia – wtedy będzie najsmaczniejszy. Pamiętajcie, iż gotowany schab możecie przechowywać w lodówce przez maksymalnie pięć dni.