Na łamach czasopisma „American Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology” opublikowano badania, które dotyczą wpływu spożywania słodkich napojów na pracę serca. Specjaliści są zgodni, iż taki typ napojów zwiększa ryzyko migotania przedsionków (AFib).
Czym jest AFib?
AFib, czyli migotanie przedsionków, jest bardzo często występującym schorzeniem, które charakteryzuje się nieregularnym biciem serca. Co więcej, nieleczone AFib może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak: udar, niewydolność serca i inne problemy związane z sercem. W swoim badaniu naukowcy przeanalizowali diety ponad 200 tys. osób dorosłych. Jak się okazało pacjenci, którzy spożywali 2 litry lub więcej napojów gazowanych, mieli o 20% wyższe ryzyko wystąpienia migotania przedsionków. Ponadto słodzone napoje podwyższają także parametry stanu zapalnego, jak również zwiększają poziom lipidów w surowicy krwi.
– Już wcześniej mieliśmy niepokojące doniesienia dotyczące wpływu spożywania napojów słodzonych na rozwój cukrzycy, szczególnie u dzieci. Ta nowa praca przeanalizowała ryzyko występowania nowych epizodów migotania przedsionków na bardzo dużej grupie osób i ewidentnie pokazuje, iż w grupie, która spożywała powyżej dwóch litrów płynów sztucznie słodzonych, i to zarówno cukrem, jak i słodzikami, odnotowano od trzech do czterech razy większe ryzyko nowych epizodów migotania przedsionków – komentuje prof. dr hab. n. med. Marcin Grabowski z Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Pododdziału Elektrokardiologii.
Co więcej, specjalista podkreśla również, iż coraz częściej migotanie przedsionków związane jest z nasilonym stanem zapalnym. Dodaje, iż przez cały czas u podstaw AFib leżą czynniki, takie jak: otyłość, bezdech senny, choroba wieńcowa, cukrzyca.
– Trzeba jednak pamiętać, iż naturalne soki, w tym te świeżo wyciskane, też nie powinny być spożywane w nadmiernej ilości, bo są kaloryczne i bogate węglowodanowo, co nie jest zalecane dla pacjentów z cukrzycą. Nie powinno się też nimi popijać posiłków w dużej ilości. Najzdrowsze jest uzupełnianie płynów w postaci czystej wody – opowiedział kardiolog.
Jaka jest dopuszczalna dawka napojów gazowanych?
Jak pokazują najnowsze badania American Heart Association, tygodniowo można spożywać 450 kcal napojów gazowanych, czyli trzy puszki napojów gazowanych tygodniowo. Warto jednocześnie wprowadzić do swojego życia aktywność fizyczną, która również może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia migotania przedsionków.
– Aktywność fizyczna o połowę, a nie w całości redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z piciem słodzonych napojów – informuje Jean-Philippe Drouin-Chartierz z Uniwersytetu Lavala, współautor badania.
Prof. Grabowski uważa, iż spożywanie napojów gazowanych szczególnie przez młodych ludzi jest niezwykle niebezpieczne.
– Szczególnie iż pokolenie młodych ludzi w wieku 30-40 lat ze współistniejącym ryzykiem zakrzepowo-zatorowym to pacjenci, którzy ze względu na migotanie przedsionków są obarczeni ryzykiem udaru – zwraca uwagę specjalista.
Źródło: zdrowie.pap.pl