Eksperci: ludzie tracą pożyteczne bakterie

everethnews.pl 8 miesięcy temu

Jak informują specjaliści, ludzie tracą coraz więcej pożytecznych bakterii zjadających błonnik, który pozwala utrzymać w równowadze jelitową florę bakteryjną. Zanik bakterii spowodowany jest zmianami zachodzącymi w dietach ludzi.

Wpływ błonnika

Błonnik, czyli celuloza, przede wszystkim pochodzi z roślin, które są spożywane. Jego obecność w żywności pozwala utrzymać w równowadze jelitową florę bakteryjną. Jak wyjaśniają naukowcy z Uniwersytet Ben Guriona, bakterie korzystają z błonnika, który potrafią rozkładać, dzięki specjalnym enzymom. Naukowcy odkryli, iż w krajach rozwiniętych zjadających celulozę bakterii jelitowych jest coraz mniej.

– Przez większość ewolucji człowieka błonnik zawsze był głównym składnikiem diety. To także główny składnik diety naszych przodków. Utrzymuje on naszą florę jelitową w zdrowiu – powiedziała Sarah Moraïs kierująca badaniem opisanym na łamach magazynu „Science”.

Rozłożenie celulozy jest trudnym zadaniem.

–Tylko nieliczne bakterie to potrafią. Ciężką jest ją strawić, ponieważ nie rozpuszcza się w wodzie. Błonnik w jelicie przypomina pień drzewa pływający w basenie. Nasiąka wodą, ale się nie rozpuszcza – tłumaczy Ed Bayer, inny badacz.

Kluczową funkcję pełni bakteria Ruminococcus, która produkuje celulosomy.

Celulosomy przyłączają się do cząsteczek włókien i rozbijają je na fragmenty. Następnie elementy te mogą zostać wykorzystane przez całe populacje różnych bakterii. Ruminococcus zajmuje pierwsze miejsce w całej kaskadzie.

– Ta produkująca celulosomy bakteria była z nami od długiego czasu. Jej przodkowie odkrywają najważniejsze role w organizmach krów i owiec. Byliśmy zaskoczeni tym, jak bakterie te zmieniały gospodarzy w trakcie ewolucji – szczepy znajdowane u ludzi są bardziej spokrewnione z żyjącymi w zwierzętach niż w organizmach naszych przodków – opowiedział prof. Itzhak Mizrahi.

Zmiany w mikroflorze jelitowej przede wszystkim związane są z tym iż ludzie coraz więcej spożywają przetworzonego jedzenia. Naukowcy apelują, aby wprowadzać błonnik do swojej diety.

Rola błonnika w ludzkim organizmie

Błonnik pełni określone funkcje, takie jak: chłonie wodę, dzięki czemu stymuluje wydzielanie śliny i soków trawiennych, powoduje dłuższe utrzymanie sytości w organizmie, chroni przed zaparciami, polipami, uchyłkowatością jelit, hemoroidami i nowotworami układu pokarmowego, bierze udział w tworzeniu SCFA (krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych) w jelicie grubym, które obniżają pH i zapewniają ochronę przed patogenami, zwiększa wydalanie kwasów żółciowych i obniża stężenie cholesterolu. Niedobory w organizmie mogą doprowadzić do miażdżycy, kamicy woreczka żółciowego, uchyłkowatości żołądka, nowotworów jelita grubego i raka piersi u kobiet.

Źródło: rynekzdrowia.pl, Medicover.pl

Idź do oryginalnego materiału