Egzotyczna okra dobra dla serca i jelit. Niedoceniona roślina źródłem wielu witamin

zdrowie.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Piżmian jadalny, nazywany także okrą, uprawiany jest w wielu regionach świata. Choć wciąż jest raczej traktowana jako roślina egzotyczna, to coraz więcej wiadomo o jej adekwatnościach zdrowotnych i kulinarnym wykorzystaniu. Okra to nie tylko źródło cennego dla zdrowia jelit błonnika, ale także źródło cennych pierwiastków, które korzystnie wpływają m.in. na pracę serca. Jak przyrządzić okrę i dlaczego warto ją jeść?


Błonnik dla jelit


Okra zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Jest to najważniejszy składnik dla zdrowia jelit. Błonnik wspomaga pracę całego układu pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi. Poza tym okra daje uczucie sytości, co jest pomocne w walce z nadwagą i otyłością. Hamuje napady głodu i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Udowodniono, iż włączenie okry do diety pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.


Potas dla serca


W piżmianie znajdują się cenne pierwiastki, które wspierają pracę serca. Jest bogaty w potas, magnez i polifenole, które regulują ciśnienie tętnicze krwi, uelastyczniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Reklama


Witamina C przeciwko stresowi


Warzywo to zawiera kilka istotnych witamin: witaminy z grupy B, witaminę K a także witaminę C. Roślina ta wykazuje działanie antyoksydacyjne, a związki w niej zawarte neutralizują wolne rodniki, wzmacniają odporność oraz spowalniają procesy starzenia.


Zdrowie dla cukrzyków


Jak wykazały badania, piżmian może poprawiać wrażliwość na insulinę, co jest istotne dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Regularne spożywanie okry stabilizuje poziom glukozy we krwi.


Wsparcie w odchudzaniu


Roślinę tę do diety wprowadzić powinny przede wszystkim osoby chorujące na otyłość lub chcące po prostu zredukować masę ciała. Wysoka zawartość błonnika i niska kaloryczność warzywa sprzyjają odchudzaniu.


Jak przygotować okrę?


Okra ma delikatny, lekko słodki smak i ciekawą konsystencję - po ugotowaniu wytwarza charakterystyczny śluz, który zagęszcza potrawy. Można ją zatem przygotować na wiele sposobów.
Doskonale nada się do gulaszu albo można z niej przygotować zupę (np. zupę gumbo). Roślina nadaje się także do smażenia - można ją panierować i smażyć na patelni. W tej wersji jest popularna m.in. w Stanach Zjednoczonych.


Warzywo można także przygotować na parze, co sprawi, iż będzie miało w tej formie najwięcej wartości odżywczych. Okrę można także konserwować.


Hit z internetu, czyli okra water


W ostatnim czasie rekordy popularności bije także okra water, czyli nic innego, jak woda, w której moczone były strąki okry.
Dwa lub trzy strąki rośliny należy pokroić w plastry, a następnie zalać je jedną szklanką wody. Zalaną okrę należy przykryć ściereczką lub talerzykiem i pozostawić na minimum osiem godzin, a następnie wypić wodę - najlepiej rano, na pusty żołądek. Woda z okry zgęstnieje, będzie „śliska".
Regularne picie okra water ma pomóc w odchudzaniu, wesprzeć układ odpornościowy oraz wzmocnić włosy, skórę i paznokcie.
Nie ma badań dotyczących picia wody z okry, a jej adekwatności zdrowotne najpewniej są wynikiem tego, iż okra sama w sobie jako roślina, zawiera cenne pierwiastki i witaminy, które korzystnie wpływają na zdrowie.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału