Kisiel na problemy trawienne
Kisiel przygotowuje się z owoców, wody, cukru oraz mąki ziemniaczanej, jako zagęstnika. Jego prosty skład sprawia, iż jest on niezwykle dobry dla jelit - nie tylko działa osłonowo w problemach trawiennych, ale może także zmniejszyć objawy refluksu czy nadkwasoty.
Kisiel to dobra przekąska dla osób, które zmagają się z wzdęciami i mają problemy z zaparciami. Zawarty w kisielu błonnik poprawia także perystaltykę jelit.
Kisiel to skarbnica witamin
Kisiel przygotowany na bazie naturalnych owoców jest źródłem witaminy C, a także antyoksydantów, które pobudzają układ odpornościowy i chronią przed stresem oksydacyjnym. Kisiel najlepiej przygotować z malin, jagód lub porzeczki.Reklama
Kisiel dla osób na diecie
Kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej, a mamy ochotę coś przekąsić - warto sięgnąć właśnie po kisiel. Ma kilka kalorii (w 100 g zaledwie 60 kalorii) i zero tłuszczu.
Inaczej jest w przypadku cukrzyków - pacjenci powinni z dużą rozwagą spożywać tę przekąskę, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 75.
Kisiel to sposób na nawodnienie
Ze względu na dużą zawartość wody kisiel pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, co jest ważne dla zdrowia ogólnego. Warto sięgać po niego nie tylko w ciepłe dni, ale także w okresie sezonu grzewczego, bowiem konsystencja kisielu działa osłonowo na śluzówkę gardła.
Gotowy kisiel z torebki - zdrowy czy nie?
Gotowe kisiele w proszku dostępne w sklepach często zawierają sztuczne barwniki, aromaty i duże ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, co może obniżać ich wartość zdrowotną. Zanim zdecydujemy się na zakup gotowej przekąski instant, dokładnie sprawdźmy skład na etykiecie.
O wiele lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie kisielu w domu.
PRZEPIS
Składniki:
2 szklanki wody (500 ml),1 szklanka owoców (np. maliny, jagody, truskawki, porzeczki, wiśnie - świeże lub mrożone),2-3 łyżki cukru lub zamiennika (np. miodu, ksylitolu, erytrytolu - według smaku),2 łyżki mąki ziemniaczanej,Opcjonalnie: odrobina soku z cytryny lub przypraw (np. wanilia, cynamon, imbir).
Przygotowanie:
W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody razem z owocami i cukrem (lub innym słodzikiem). jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu, po lekkim wystudzeniu kisielu.Gotuj owoce przez 3-5 minut, aż puszczą sok i zmiękną.W małej miseczce wymieszaj dokładnie 0,5 szklanki zimnej wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aby nie było grudek.
Zagęszczanie kisielu:
Zdejmij garnek z owocami z ognia i wlej powoli zawiesinę z mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając.Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i mieszaj, aż kisiel zgęstnieje (to trwa około 1 minuty). Nie gotuj zbyt długo, aby kisiel nie zrobił się zbyt rzadki.
CZYTAJ TAKŻE:
Działają lepiej niż suplementy. Regenerują stawy i zmniejszają ból