Przewlekły ból pleców jest pierwszą przyczyną niepełnosprawności wśród dorosłych osób na całym świecie. Ogólnie rzecz ujmując, jedna na dziesięć osób doświadcza jakiejś formy wyniszczającego bólu. Tym, którzy regularnie cierpią na przewlekły ból pleców, przepisywane są lekarstwa i zalecane są również ćwiczenia rozciągające, aby pomóc w radzeniu sobie z dolegliwościami, ale rzadko te opcje leczenia działają długoterminowo.
Dr Stuart McGill, profesor biomechaniki kręgosłupa na University of Waterloo, mówi: „tak wiele metod leczenia okazuje się być nieskutecznymi. Z reguły są one stosowane w sposób bezkrytyczny, uniwersalny, rzadko ukierunkowany na podstawowy problem”.
Ci, którzy doświadczają rwy kulszowej mają jeszcze mniej dostępnych opcji terapeutycznych. Według Mayo Clinic, rwa kulszowa jest stanem, który pojawia się, gdy „przepuklina dysku, ostrogi kostne lub zwężenie kanału kręgowego powodują nacisk na nerw”. Taki ból dla cierpiących na rwę kulszową osób jest nie do zniesienia, nie wspominając już o uciążliwym drętwieniu w kończynie.
Wiele osób uważa, iż picie jednej szklanki specjalnego wywaru na bazie mleka przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości bólowych i daje ukojenie. Ten napój to…mleko czosnkowe! Przyznajemy, iż brzmi to nieco obrzydliwie, ale czy kiedykolwiek brałeś pod uwagę, iż korzyści płynące z picia mleka z dodatkiem silnego w swoim działaniu czosnku może Ci pomóc?
Jedzenie czosnku może sprawić, iż twój oddech będzie mniej przyjemny, ale jest dla ciebie dobry. Może poprawić pracę układu krążenia, wzmocnić układ odpornościowy, zapobiegać nowotworom, leczyć infekcje i redukować stany zapalne. Mleko jest wypełnione substancjami odżywczymi, takimi jak wapń, białko i witamina B-12. Jeszcze jednym wielkim plusem jest fakt, iż napój ten nie ma żadnych okropnych skutków ubocznych, tak jak niektóre leki. Pamiętaj, aby pić tylko jedną filiżankę tego lekarstwa dziennie, gdyż czosnek może rozrzedzić twoją krew!
Mleko czosnkowe
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 250 ml mleka
- Miód, do smaku
Wskazówki:
Włóż rozdrobnione ząbki czosnku do mleka w garnku i powoli doprowadź do wrzenia. Upewnij się, iż ogień nie jest za duży, aby nie przypalić mleka. Często mieszaj zawartość. Gdy mieszanina dojdzie do wrzenia, zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć. Dodaj miód, aby osłodzić napój, a następnie wlej go do filiżanki.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=106&v=HvB3WaVMTmg