Przygotowując budyń, zwykle wybieramy prostszą drogę i kupujemy ten w torebce. Później wystarczy go zagotować razem z mlekiem i gotowe. jeżeli jednak przygotujecie samodzielnie taki domowy budyń – gwarantujemy, iż będzie tak smaczny, ze już nigdy nie użyjecie „gotowca”. Co więcej, będzie też zdrowszy niż ten kupiony w sklepie, a jego przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Taki budyń możecie zrobić też na różne sposoby, wybierając swój ulubiony smak i dodatki.
Jak zrobić domowy budyń?
Zrobienie domowego budyniu wcale nie jest trudne. Cały proces sprowadza się do wymieszania wszystkich składników i zagotowania ich razem do momentu, aż całość uzyska odpowiednią konsystencję. Poza tradycyjną wersją budyniu możecie spróbować zrobić też budyń owsiany, jaglany lub budyń czekoladowy (dodaje się wtedy do niego kakao), a choćby budyń z bananów. Do klasycznej odsłony budyniu możecie dodawać też swoje ulubione dodatki smakowe, na przykład wanilię czy cynamon. Świetnie sprawdzą się też rodzynki. Taki deser doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – możecie zabrać go na przykład w słoiczku do pracy czy szkoły.