Domowe wino z winogron. Prosty przepis na smaczny trunek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowe wino z winogron Źródło: Unsplash


Trwa sezon na polskie winogrona. Jednym z pomysłów, jak je wykorzystać jest przygotowanie domowego wina z winogron. Smakuje znakomicie, a przepis jest prosty.


Polskie winogrona najlepiej zbierać pod koniec września lub na początku października. Są wtedy dojrzałe i soczyste. Można wykorzystać je do przetworów: na przykład dżemu, czy soku z winogron, albo zrobić z nich wino. Domowe wino z winogron nie tylko doskonale smakuje, ale nie zawiera konserwantów, które nie są korzystne dla zdrowia, a znajdują się w większości win produkowanych na skalę przemysłową (oprócz ekologicznych). Ponadto domowe wino z winogron ma wiele adekwatności zdrowotnych, zwłaszcza to z ciemnych owoców. Zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów, w tym resweratrol, a te substancje pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym otyłości, chorobom serca, krążenia oraz nowotworom. Bezpieczna porcja dla zdrowia to kieliszek wina dziennie (ok. 250-300 g).
Idź do oryginalnego materiału