REKLAMA
Muchomory czerwone zawierają trzy substancje trujące dla ludzkiego organizmu: muskarynę, kwas ibotenowy i jego pochodną - muscymol, przy czym w muchomorze czerwonym znajdują się tylko niewielkie ilości muskaryny, za to sporo dwóch innych, silnie toksycznych związków. Jak wyjaśnia serwis profilaktykawmalopolsce.pl, dwa główne składniki aktywne obecne w tym grzybie to właśnie kwas ibotenowy (panteryna, agaryna) i muscymol, który powstaje w procesie dekarboksylacji kwasu ibotenowego. Jak wpływają na nasze ciało?MuskarynaMuskaryna to alkaloid występujący głównie w takich grzybach trujących jak muchomor czerwony i strzępiak ceglasty. Jej działanie wiąże się z silnym pobudzeniem kory mózgowej i układu parasympatycznego, czyli inaczej mówiąc układu przywspółczulnego. Jak objawia się zatrucie muskaryną? Spożycie jej w większych ilościach działa najpierw silnie pobudzająco na układ nerwowy, powodując napad szału i inne zaburzenia psychoruchowe, a następnie drgawki, spowolnienie pracy serca i spadek ciśnienia tętniczego. Takim objawom towarzyszą też biegunka oraz silne poty.Czytaj także:
Jeden główny zabójca i ok.160 kandydatów. Polacy i grzybyKwas ibotenowy i muscymol- Kwas ibotenowy i muscymol mają strukturę podobną do dwóch głównych neuroprzekaźników ośrodkowego układu nerwowego: kwasu glutaminowego i kwasu gamma-aminomasłowego GABA. Kwas ibotenowy i muscymol działają jak neuroprzekaźniki zaangażowane w kontrolę aktywności neuronów rdzeniowych w ośrodkowym układzie nerwowym. (...) Te związki przekraczają barierę krew-mózg, najprawdopodobniej poprzez aktywny transport, powodując zaburzenia pracy mózgu poprzez ‘podrabianie’ endogennych neuroprzekaźników - wyjaśnia serwis (na podstawie pracy Michelot D, Melendez-Howel).Największe ilości kwasu ibotenowego znajdują się w czerwonej skórce kapelusza i hymenoforze (blaszki pod spodem kapelusza). Nietrwały kwas ibotenowy łatwo przechodzi w muscymol. W muchomorze czerwonym znajdziemy także trującą toksyna - muskazon. Ponadto w muchomorze czerwonym stwierdzono obecność takich związków jak: cholina, acetylocholina, betaina, muskarydyna, niewielkie ilości alkaloidów tropanowych (atropiny, hioscyjaminy) oraz skopolaminę i bufoteninę. Możliwe jest również występowanie amatoksyn i fallotoksyn – toksyn typowych dla muchomora zielonawego (sromotnikowego).
Objawy zatrucia muchomorem czerwonym- Skutki zjedzenia muchomora czerwonego mogą stanowić zagrożenie życia - czytamy w serwisie Dolnośląskiego Szpitala Specjalistycznego im. T. Marciniaka - Centrum Medycyny Ratunkowej.Lekarze przypominają, iż muchomor czerwony i muchomor plamisty mają adekwatności halucynogenne, gdyż zawierają substancje psychoaktywne. Objawy zatrucia to: halucynacje, a także zaburzenia pracy serca, poważne zaburzenia jelitowo-żołądkowe, obfite biegunki, wymioty, silne bóle brzucha (co w sumie może doprowadzić do poważnego odwodnienia organizmu). Do tego dochodzą zaburzenia widzenia. Toksyny działają bowiem na ośrodkowy układu nerwowy powodując zaburzenia świadomości i prowadząc do irracjonalnych zachowań, którym mogą towarzyszyć napady panicznego lęku. Każda ilość zjedzonego muchomora czerwonego stanowi zagrożenie dla zdrowia, a choćby życia.
Zobacz wideo
Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić
Źródła: instagram.com, profilaktywawmaloposce.pl, szpital-marciniak.wroclaw.pl