Dodaję tę przyprawę do mleka i robię „eliksir zdrowia”. Niezawodny w walce z przeziębieniem

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Mleko z kurkumą Źródło: Freepik


Gdy temperatura na dworze jest coraz niższa, warto sięgnąć po napoje, które wesprą naszą odporność. Rozgrzewający eliksir z mlekiem przygotujecie w kilka minut. Sprawdźcie, jak go zrobić.


Jesień to czas przeziębień i infekcji. Bardzo ważne jest, by w tym czasie wzmacniać swoją odporność. Pomóc w tym mogą różne zioła i przyprawy. Warto dodawać je do herbaty, ale nie tylko. Gdy dopadnie nas choroba – niezawodną metodą okazuje się sposób, który praktykowały jeszcze nasze babcie, a mianowicie ciepłe mleko z jednym, nietypowym dodatkiem. Wyjątkowe adekwatności tego napoju doceniano już w starożytności. Ma nie tylko prozdrowotne działanie, ale też doskonale smakuje i wygląda naprawdę ciekawie.


Mleko z kurkumą na przeziębienie


Jednym z najpopularniejszych sposobów na dobrą odporność w okresie jesienno-zimowym jest mleko z miodem i masłem. Można jednak przygotować go też nieco inaczej, dodając niezwykle aromatyczną przyprawę – kurkumę. Jest ona znana przede wszystkim jako żółty składnik curry, jednak to przyprawa o wielu korzystnych adekwatnościach zdrowotnych. Szczególnie doceniana jest w okresie przeziębień. Ma ona adekwatności przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dlatego jej przyjmowanie pomaga w walce z wirusami i bakteriami. Związki czynne zawarte w kurkumie (kurkumina i turmeron) mają też działanie przeciwbólowe i napotne.


Picie takiego „złotego mleka” w okresie jesienno-zimowym to doskonały sposób na zapobieganie infekcjom, ale także wychłodzenie. Pomoże też na katar czy ból gardła. Regularne picie tego napoju wspomoże układ odpornościowy, zwiększając jego zdolność do zwalczania infekcji.


Jak zrobić „złote mleko” na przeziębienie?


Istnieje wiele modyfikacji przepisu na takie „złote mleko”. Poza kurkumą warto dodać do niego też inne przyprawy, które wzmocnią naszą odporność. Mowa między innymi o miodzie, który jest znany jako „domowy antybiotyk”. Dobrze jest dodać także kardamon, który wzmacnia odporność, ale też pomaga łagodzić kaszel. Odrobina czarnego pieprzu z kolei sprawi, iż prozdrowotne adekwatności kurkumy będą jeszcze lepiej przyswajalne. Dodajcie też szczyptę startego imbiru (lub jego korzenia pokrojonego na kawałki), który łagodzi stany zapalne dróg oddechowych.
Idź do oryginalnego materiału