Dodaję płatki owsiane do mazurka wielkanocnego. Chrupią aż miło, a ciasto błyskawicznie znika ze stołu

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Mazurek wielkanocny Źródło: Pixabay


Dodanie płatków owsianych do mazurka brzmi nieco dziwnie? Okazuje się, iż to doskonały patent na urozmaicenie tego wypieku. Będzie pysznie, ale też zdrowo. W ten sposób powstanie chrupiące ciasto z pyszną masą, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny mazurek.


Mazurek jest tradycyjnym ciastem, które przygotowuje się w okresie świąt wielkanocnych. Można go zrobić na przeróżne sposoby – zwykle sięgamy po klasyczny przepis na ten wypiek, jednak warto poeksperymentować w kuchni, ponieważ w nieco innych odsłonach też smakuje naprawdę świetnie. Polecamy ciasto, które z pewnością skradnie serca wszystkich miłośników płatków owsianych. Jest to też doskonała propozycja dla osób, które choćby podczas świąt chcą dbać o zdrowe odżywianie.


Mazurek wielkanocny z płatków owsianych


Mazurki mogą być owocowe, kremowe, o przeróżnych smakach. Dostępnych jest bardzo wiele przepisów. zwykle koncentrujemy się na tym, jaka jest jego masa lub dekoracje. jeżeli jednak zadbacie też o spód tego wypieku i dodacie płatki owsiane – efekt zaskoczy wszystkich gości. Do przełożenia najlepiej sprawdzi się domowa konfitura. Możecie dodać do niej też odrobinę startej skórki z pomarańczy.
Idź do oryginalnego materiału