Dodaję majonez do kotletów schabowych. Smakują jak marzenie i są idealnie soczyste

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Kotlet na talerzu z dodatkami Źródło: freepik/ autor: Kamran_Aydinov


Żeby wasze kotlety schabowe były miękkie i soczyste, a przy tym naprawdę znakomicie smakowały, wystarczy, iż użyjecie odpowiedniej marynaty. Ta z majonezem sprawi, iż wasze kubki smakowe oszaleją.


Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej klasycznych i lubianych dań w polskiej kuchni. Przygotowuje się go z plastra schabu, następnie obtacza w jajku i bułce tartej, odpowiednio doprawia i smaży na złocisty kolor. Mamy jednak jeszcze lepszy patent na to, by nieco urozmaicić tę potrawę, a przy tym nadać jej wspaniałego smaku. Chodzi o wykorzystanie majonezu, czyli produktu, który wiele osób wręcz uwielbia.


Jak zrobić marynatę z majonezem do kotletów schabowych?


Kotlety schabowe w klasycznej odsłonie mogą się dość gwałtownie znudzić. jeżeli macie ochotę na drobny, kulinarny eksperyment – spróbujcie dodać do nich majonez. Choć z pozoru wydaje się to dość niespotykanym połączeniem, to gwarantujemy, iż wasza potrawa będzie smakować naprawdę genialnie. Dodatkowo mięso stanie się soczyste i bardziej miękkie.


W jaki sposób dodać majonez do mięsa? Chodzi o przyrządzenie specjalnej marynaty, w której zanurzycie później mięso. Ten patent sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku twardego schabu – po odpowiednim zamarynowaniu go, będzie rozpływać się w ustach.
Idź do oryginalnego materiału