Dodaję do owsianki nieoczywisty składnik. Dzięki niemu mój metabolizm rusza z kopyta

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Owsianka z masłem klarowanym Źródło:Arx0nt /Getty Images


Owsianka to proste danie, ale można je urozmaicać na wiele różnych sposobów. Ostatnio, zainspirowana kuchnią skandynawską, zaczęłam dodawać do niego dość nietypowy składnik. Jedna mała zmiana daje wielki efekt.


Owsianka często gości na polskich stołach. Zresztą trudno się temu dziwić. Jest pyszna, pożywna, a jednocześnie prosta oraz szybka w przygotowaniu. Poza tym ma wiele prozdrowotnych adekwatności. Można je wzmocnić poprzez wzbogacenie składu posiłku o różnego rodzaju dodatki. Na liście znajdują się między innymi owoce, orzechy, nasiona chia czy przyprawy (cynamon, kardamon, kurkuma itp.). Ja ostatnio sięgnęłam po inny, mniej oczywisty produkt, czyli masło klarowane (ghee). To był strzał w dziesiątkę.


Jak zrobić owsiankę z masłem klarowanym?


Przyrządzenie owsianki z masłem klarowanym nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Zajmuje naprawdę mało czasu. Wystarczy około 10-15 minut. To danie doskonale sprawdza się na śniadanie. Świetnie smakuje, syci na długo, a w dodatku ma wiele cennych adekwatności.
Idź do oryginalnego materiału