Maca - co to takiego?
Maca (Lepidium meyenii) to roślina należąca do rodziny kapustowatych - rodziny bardzo cenionej zarówno w kuchni (należą do niej m.in. kalafior, brokuł, kalarepa czy brukselka), jak i poza nią, ze względu na zdrowotne adekwatności. Pochodzi z górskich obszarów Peru (rośnie na wysokości ok. 4000 m n.p.m., gdzie nie oszczędza jej silny wiatr, intensywne słońce ani mróz) i z racji pochodzenia znana jest też jako maca peruwiańska. Poza tym - jako peruwiański żeń-szeń, ale tu już chodzi o to, jak wpływa na organizm. Możemy spotkać się też z takimi określeniami jak trawa pieprzowa czy pieprzowe ziele.Reklama
Roślina, przynajmniej z wyglądu, kojarzona jest z rzodkiewką, pietruszką albo selerem. Występuje zwykle w trzech odmianach: żółtej (jest najpopularniejsza), czerwonej i czarnej. Jadalną jej częścią i zarazem surowcem wykorzystywanym w celach terapeutycznych jest korzeń. Ma charakterystyczny zapach, podobny do toffi. Smak jest z kolei nieco ziemisty, orzechowy, który nie każdemu może odpowiadać.
W ostatnich latach sproszkowany korzeń macy zdobył dużą popularność. Dlaczego?
Korzeń macy - składniki
Maca jest ceniona za swoje adekwatności odżywcze i zdrowotne. Jest źródłem wielu związków bioaktywnych, w tym flawonoidów, garbników, steroli roślinnych i glukozynolanów. Znajdziemy w niej błonnik pokarmowy (8-18 g/100 g), białko (10-16 g/100 g), które zawiera w stosunkowo wysokich ilościach wiele cennych, egzogennych aminokwasów, poza tym kwasy tłuszczowe. Sproszkowany korzeń macy dostarcza także organizmowi witamin i minerałów. Zaliczamy do nich m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, wapń, miedź, magnez oraz cynk. Należy jednak zaznaczyć, iż jest on spożywany w małych ilościach, dlatego nie dostarcza znaczących ich ilości. Mimo wszystko zaskakuje adekwatnościami. Wpływa m.in. na poziom energii, funkcjonowanie układu hormonalnego, wspomaga funkcje poznawcze. Od wielu lat jest przyjmowany na całym świecie jako suplement diety.
adekwatności prozdrowotne korzenia macy
W macy znajdziemy m.in. związki o adekwatnościach przeciwutleniających. Jak wskazują badacze, maca wykazuje zdolność wymiatania wolnych rodników i hamowania powstawania nadtlenków, które pełnią istotną rolę w procesie utleniania lipidów. Związki aktywne takie jak flawonolignany czy flawonoidy oraz glukozynolany charakteryzują się także działaniem przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Mowa także o adekwatnościach przeciwwirusowych.
Maca jest nazywana peruwiańskim żeń-szeniem nie bez powodu. Badania wykazały, iż wpływa na poprawę funkcji seksualnych i płodność, i dziś jest popularnym suplementem stosowanym zarówno w celu poprawy płodności, jak i libido. Jest wysoko na liście popularnych afrodyzjaków.
To nie koniec możliwości Lepidium meyenii. Maca może mieć korzystny wpływ na układ kostny, zapobiegając powstawaniu zmian osteoporotycznych, a także na funkcje poznawcze (na zdolności uczenia się, pamięć). Jak zauważają eksperci, może poprawiać nastrój i zmniejszać lęk, wykazuje działanie przeciwdepresyjne.
Suplementacja ekstraktem z L. meyenii zwiększa wytrzymałość i wydolność fizyczną (z tego powodu odgrywa dużą rolę m.in. w diecie sportowców wyczynowych), wpływa na poprawę skurczowego ciśnienia krwi, jest znana z pozytywnego oddziaływania na gospodarkę hormonalną. Może łagodzić niektóre objawy menopauzy, w tym uczucie zmęczenia, przygnębienia, drażliwość.
Kiedy warto sięgać po macę, a adekwatnie po korzeń macy? Komu suplementacja może przynieść korzyści? Mowa m.in. o osobach prowadzących aktywny tryb życia (wymagający intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego), osobach skarżących się na osłabienie, w okresie rekonwalescencji, a także tych, którym zależy na poprawie pamięci, koncentracji i zdolności przyswajania wiedzy. Maca pomoże też zredukować stres, korzystnie wpłynie na libido. Może być wsparciem w anemii.
Maca - w jakiej postaci?
Macę znajdziemy w formie tabletek, kapsułek, proszku, ekstraktów. Suplementację warto wcześniej skonsultować z lekarzem. Korzenia macy powinny unikać m.in. kobiety w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Sproszkowany korzeń macy w napoju. To alternatywa dla kawy
Maca ma udowodnione szerokie, dobroczynne spektrum działania na organizm (efekty mogą się jednak różnić w zależności od osoby). Stanowi świetny dodatek do różnych napojów czy soków, a także mleka. Z jej dodatkiem możemy przygotowywać też zdrowe smoothies.
Napoje z macą mogą stanowić doskonałą alternatywę dla kawy (choć niektórzy dodają ją także do kawy właśnie), zwłaszcza dla osób szukających naturalnego źródła energii oraz wsparcia dla organizmu, a także dla osób, które unikają kofeiny. Bazą takiego napoju może być mleko lub napój roślinny, a także woda. Świetnym jego uzupełnieniem będą dodatki w postaci przypraw, np. cynamon i wanilia, a także miód.
Maca nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu energii - stopniowo podnosi jej poziom, jednocześnie poprawiając nastrój i redukując zmęczenie. Pomoże w stresujących i pracowitych okresach, a dodatkowo, jak wspominaliśmy wyżej, może przynieść organizmowi inne korzyści.
Napój z dodatkiem korzenia macy można przygotować na zimno, jak i na ciepło, z tym iż temperatura napoju nie powinna być zbyt wysoka. Ważne, żeby proszek dokładnie się rozpuścił i w napoju nie było grudek.
Przykładowy przepis na napój z dodatkiem korzenia macy: 1-2 łyżeczki korzenia macy w proszku dodaj do szklanki mleka (możesz użyć mleka krowiego lub napoju roślinnego, np. migdałowego, sojowego, owsianego), dodaj 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, do smaku) i szczyptę cynamonu (także opcjonalnie). jeżeli ma być to napój na zimno, możesz dorzucić kostki lodu.
Macę można dodawać także do jogurtów, owsianki czy wypieków - w formie napoju nie każdemu może posmakować.
CZYTAJ TAKŻE: