Do worka z ziemniakami wrzucam 4 listki. Ten babciny trik sprawia, iż warzywa dłużej są dobre

zdrowie.wprost.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Ziemniaki Źródło: Freepik


Ziemniaki na ogół dość gwałtownie kiełkują i pleśnieją. Na szczęście istnieje prosty sposób, by przedłużyć ich świeżość. Babciny patent już nie raz pozwolił mi sporo zaoszczędzić.


Ziemniaki mają wiele wartości odżywczych. Zawierają witaminy i minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi magnez, potas, cynk, fosfor, żelazo oraz wapń. Sycą i dodają energii na długo. Poza tym można je wykorzystać na wiele różnych sposobów – jako danie główne lub dodatek do obiadu czy kolacji. Zwykle kupujemy więc dość duży zapas warzyw, by nie zabrakło ich podczas gotowania. Niestety z czasem kartofle psują się i pleśnieją. Istnieje jednak prosty babciny sposób, by spowolnić ten proces. Wystarczą cztery listki.


Jak przedłużyć świeżość ziemniaków?


Sięgam po prosty patent, o którym kiedyś wspomniała mi babcia. Wkładam do worka z surowymi, nieobranymi ziemniakami 4 liście jarzębiny. Trik wydaje się śmieszny, ale działa. Roślina absorbuje bowiem nadmiar wilgoci, która jest jednym z głównych czynników odpowiadających za szybkie psucie się kartofli oraz innych produktów spożywczych. W dodatku wykazuje adekwatności bakteriobójcze.


Jak przechować surowe ziemniaki?


Surowe ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, Optymalna temperatura wynosi od 5 do 7 stopni Celsjusza. Bulwom należy zapewnić dopływ świeżego powietrza. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie warzyw w jutowych lub lnianych workach. Te materiały pozwolą bowiem kartoflom „oddychać”. Pamiętaj, by nie trzymać ziemniaków w sąsiedztwie cebuli. To niewłaściwe „towarzystwo”, które sprawi, iż produkty zaczną mięknąć i szybciej stracą świeżość. Pamiętaj też, iż nadgniłych warzyw i innych artykułów spożywczych nie należy spożywać. Trzeba je w całości wyrzucić do kosza. Odkrajanie tylko brzydko wyglądających kawałków to niewłaściwa praktyka, która przynosi więcej szkody niż pożytku. Stosując ją ryzykujesz zdrowiem.
Idź do oryginalnego materiału