Do tych pysznych ciastek dodaję składnik, który większość Polaków wyrzuca do kosza. Ich smak zachwyca

zdrowie.wprost.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Ciastka owsiane Źródło: Shutterstock / Nastassia Diler


Ostatnio wpadłam na pomysł, by przygotować rodzinie „ciastka z recyklingu”. Smakowały wybornie i nikt nie zorientował się, iż zawierają dość nietypowy składnik. Produkt, który większość Polaków wyrzuca do kosza.


Co robisz z fusami z kawy, gdy zaparzasz „małą czarną” w ekspresie albo przyrządzasz napój po turecku? Traktujesz je jak zwykły odpad i wyrzucasz do kosza? To duży błąd, który popełnia większość Polaków. Ja już go nie popełniam. Znalazłam dla tych resztek bardzo interesujące zastosowania, a jednym z nich zaraz się z wami podzielę. Robię z nich pyszne ciastka, które świetnie smakują, a w dodatku kilka kosztują. Powstają z kilku niedrogich i łatwo dostępnych składników.


Jak zrobić ciastka owsiane z fusami z kawy?


Przepis na te niecodzienne ciastka jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać fusy po kawie z kilkoma innymi składnikami, które bez trudu kupisz praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Nie wydasz na nie dużo pieniędzy. Przygotowanie deseru również nie zajmie ci wiele czasu. Gotowe wypieki możesz udekorować zgodnie z osobistymi upodobaniami. Ja zwykle sięgam po polewę czekoladową, ale świetnie sprawdzi się też posypka z cukru pudru, cynamonu lub posiekanych orzechów. Podobnie jak świeże lub mrożone owoce (maliny, gruszki banany etc.).
Idź do oryginalnego materiału