Do owsianki dodaję niepozorne nasiona. 2 łyżeczki dziennie pomogły mi schudnąć i uporać się z migreną

zdrowie.wprost.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Owsianka Źródło: Freepik/chandlervid85


Owsianka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Syci i dodaje energii na długo. Poza tym świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale współgra choćby z nasionkami wiesiołka. Dzięki nim zyskuje nie tylko bogatszy smak, ale też więcej cennych wartości odżywczych.


Moim najnowszym odkryciem są nasiona wiesiołka. Odkąd zaczęłam dodawać je do owsianki udało mi się też uporać z dolegliwościami, które wcześniej nie dawały mi spokoju. Od samego rana mam więcej energii do działania oraz lepsze samopoczucie. Przestałam też podjadać między posiłkami i sięgać po słodycze czy inne niezdrowe przekąski. choćby nie zauważyłam jak waga poleciała w dół. Na tym jednak lista korzyści, jakie przyniosło mi włączenie nasion wiesiołka do diety wcale się nie kończy. Poznaj je wszystkie.


Jak nasiona wiesiołka działają na organizm?


Te ziarenka są skarbnicą cennych związków bioaktywnych. Zawierają między innymi kwas gamma-linolenowy (GLA), który warunkuje prawidłowy przebieg wielu różnych procesów zachodzących w organizmie. Mają w sobie również sterole roślinne oraz polifenole. Te wszystkie składniki nadają im wyjątkowe adekwatności.


Nasiona wiesiołka obniżają ciśnienie tętnicze krwi i redukują poziom „złego cholesterolu”. Tym samym zmniejszają ryzyko odkładania się blaszek miażdżycowych w tętnicach i zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Wzmacniają też mechanizmy obronne organizmu. Spowalniają procesy starzenia, wymiatają wolne rodniki i niwelują stany zapalne. W dodatku usprawniają pracę układu pokarmowego. Przyspieszają przemianę materii, co ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawiają płodność oraz funkcjonowanie poznawcze (koncentrację, zapamiętywanie etc.). Pomagają w walce z trądzikiem, migreną oraz uderzeniami gorąca występującymi w przebiegu menopauzy. Są też wykorzystywane w leczeniu chorób reumatycznych.


Jak zrobić owsiankę z nasionami wiesiołka?


Przygotowanie owsianki jest proste i nie sprawia większych trudności choćby początkującym kucharzom. Cały proces tak naprawdę zaczyna się od zgromadzenia wszystkich produktów potrzebnych do przyrządzenia przysmaku. Warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość. Ja zwykle sięgam po górskie płatki owsiane. Staram się unikać wariantów błyskawicznych. Ich wartość odżywcza pozostawia bowiem wiele do życzenia.
Idź do oryginalnego materiału