Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru robi furorę. Wybieram do niego też konkretny rodzaj mąki

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Ciasto marchewkowe, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova


Ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Co więcej, mogą po nie sięgnąć też osoby na diecie odchudzającej. Wystarczy, iż wybierzecie mniej kaloryczne zamienniki niektórych składników.


Kiedy jesteśmy na diecie, często mamy ochotę na coś słodkiego. W takich momentach warto sięgnąć po dietetyczne przekąski, które nie tylko zaspokoją naszą chęć zjedzenia jakichś słodkości, ale będą też bardziej przyjazne dla naszego zdrowia. Wybierając takie opcje, możemy cieszyć się cudownym smakiem bez wyrzutów sumienia spowodowanych spożyciem zbyt dużej ilości kalorii, co skutecznie może zniweczyć nasze wysiłki włożone w odchudzanie. Dietetyczne ciasta również stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Jednym z nich jest fit ciasto marchewkowe, które smakuje naprawdę doskonale.


Jak zrobić ciasto marchewkowe w wersji fit? Przepis


Ciasto marchewkowe to przekąska, której naprawdę trudno się oprzeć. Nie musicie tego robić, choćby jeżeli jesteście na diecie. Wystarczy, iż przygotujecie ten smakołyk w nieco zmienionej wersji. Chodzi o to, by zamiast cukru użyć miodu. Postawcie też na odpowiedni rodzaj mąki – wybierzcie mąkę owsianą. Jest to doskonały zamiennik mąki pszennej. Zawiera ona duże ilości błonnika, a do tego korzystnie wpływa na pracę jelit – usprawnia metabolizm i przyspiesza przemianę materii, co jest szczególnie ważne dla osób, które walczą z niechcianymi kilogramami.
Idź do oryginalnego materiału