Dieta śródziemnomorska wiąże się ze zwiększoną długowiecznością i niższą śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób, które przeżyły raka

biegowelove.pl 2 dni temu

Dieta śródziemnomorska jest potężnym sprzymierzeńcem zdrowia choćby po zdiagnozowaniu raka. To główny wynik włoskiego badania przeprowadzonego w ramach projektu UMBERTO, prowadzonego przez Wspólną Platformę Badawczą Fundacji Umberto Veronesi – Zakład Epidemiologii i Prewencji w IRCCS Neuromed w Pozzilli, we współpracy z Uniwersytetem LUM „Giuseppe Degennaro” Casamassimy (BA). Z tego badania wynika, iż ​​osoby, u których zdiagnozowano jakikolwiek rodzaj nowotworu, które w roku poprzedzającym włączenie do badania ściśle przestrzegały diety śródziemnomorskiej, żyły dłużej i były w grupie mniejszego ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które w mniejszym stopniu przestrzegały diety śródziemnomorskiej. tę dietę.

Badanie opublikowane w Centrum Kardiologii i Onkologii GascoNaukowcy zbadali 800 dorosłych Włochów, zarówno mężczyzn, jak i kobiety, u których w momencie włączenia do badania Moli Sanni, w latach 2005–2010, zdiagnozowano raka. Uczestników obserwowano przez ponad 13 lat i dla wszystkich dostępne były szczegółowe informacje na temat spożycia przez nich pożywienia w ciągu roku poprzedzającego włączenie do badania.

„W literaturze dobrze znana jest korzystna rola diety śródziemnomorskiej w pierwotnej profilaktyce niektórych nowotworów, jednakże nie jest to stwierdzenie: „Niewiele wiadomo na temat potencjalnych korzyści, jakie ten model diety może zaoferować osobom, u których zdiagnozowano już raka”.

Ponieważ oczekuje się, iż w nadchodzących latach liczba osób, które wyleczą się z raka, wzrośnie, być może dzięki ukierunkowanym i skutecznym terapiom, niezwykle ważne jest zrozumienie, w jakim stopniu zdrowa dieta może przedłużyć przeżycie. Dlatego włoscy badacze zbadali rolę diety śródziemnomorskiej w odniesieniu do śmiertelności u osób, które w momencie włączenia do badania Moli-Sani, jednej z największych kohort populacyjnych w Europie, miały już historię nowotworu.

„Wyniki naszego badania wskazują, iż ryzyko śmierci u osób chorych na nowotwór, które regularnie przestrzegały diety śródziemnomorskiej, było o 32% mniejsze w porównaniu z uczestnikami, którzy nie przestrzegali diety śródziemnomorskiej” – dodaje Bonacio. „Korzyść była szczególnie wyraźna w przypadku śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych, która była obniżona o 60%”.

Maria Benedetta Donati, główna badaczka wspólnej platformy, potwierdza, iż ​​dane te potwierdzają interesującą hipotezę, iż różne choroby przewlekłe, takie jak nowotwory i choroby serca, mają te same mechanizmy molekularne. W literaturze nazywa się to „wspólną glebą”, tj. wspólną płaszczyzną, z której powstają te dwa zestawy zaburzeń.

„Dieta śródziemnomorska – wyjaśnia Chiara Tonelli, przewodnicząca Komitetu Naukowego Fundacji Umberto Veronese – składa się głównie z produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa i oliwa z oliwek, które są naturalnym źródłem związków przeciwutleniających, co może wyjaśniać obserwowaną przewagę w zakresie śmiertelność nie tylko z powodu raka, ale także chorób układu krążenia, którą można zmniejszyć poprzez stosowanie diet szczególnie bogatych w te związki bioaktywne, dlatego projekt Umberto ma na celu zwiększenie wiedzy na temat mechanizmów, aby wykazać korzyści płynące z tego modelu diety również dla najbardziej bezbronnych grup społecznych, takich jak osoby, które przeżyły raka”.

źródło:

Śródziemnomorski Instytut Neuromed Neuromed IRCCS

Odniesienie w czasopiśmie:

Bonacieux, M. i in. (2024) Dieta śródziemnomorska jest powiązana z niższą śmiertelnością ogólną i z przyczyn sercowo-naczyniowych wśród osób, które długotrwale przeżyły raka.. JACC: Kardio-Onkologia. doi.org/10.1016/j.jaccao.2024.05.012.

Idź do oryginalnego materiału