Dieta Schmidta - co to za dieta?
Dieta Schmidta to specjalistyczny sposób żywienia, który służy głównie jako narzędzie diagnostyczne w przypadku problemów trawiennych, zwłaszcza w ocenie funkcji trzustki oraz w przygotowaniach do określonych badań kału.
Stworzona została przez niemieckiego lekarza i polega na spożywaniu określonych pokarmów przez kilka dni przed badaniem, aby ułatwić analizę strawności pokarmów i ocenić wydolność enzymatyczną trzustki.Reklama
Dieta Schmidta - jak wygląda?
Dietę Schmidta stosuje się, aby ocenić funkcję wydzielniczą trzustki, analizując zawartość enzymów trawiennych w soku trzustkowym. Dieta Schmidta jest podawana przez okres 3 dni, a następnie przeprowadza się badanie strawności poszczególnych składników, oceniając je na podstawie analizy kału.
Dieta Schmidta jest dietą kontrolowaną pod względem ilości białek, tłuszczów i węglowodanów.
Skład diety:
100 g sucharków lub bułki, 1000-1500 ml mleka, 5-6 jaj gotowanych na miękko, 150 g polędwicy wołowej na befsztyk skrobany, 50 g masła, 200 g ziemniaków, 20 g kakao, 10-20 g cukru, 1000 ml kleiku z 80 g płatków owsianych.
W przypadku niedostatecznej ilości enzymów trawiennych stolce są tłuszczowe: w badaniu mikroskopowym stwierdza się włókna mięsne i ziarna skrobiowe.
Kiedy stosuje się dietę Schmidta?
Dietę Schmidta stosuje się zazwyczaj:
Dla ułatwienia analizy strawności pokarmów w badaniu kału poprzez standaryzację spożywanych posiłków, co pozwala na bardziej precyzyjną ocenę funkcji trawiennych.Do wykrycia zaburzeń trawienia i przyswajania składników odżywczych, co jest szczególnie ważne przy podejrzeniach zaburzeń funkcji trzustki.
Dieta wspomagająca trzustkę
jeżeli jesteśmy zdrowi, i zależy nam na profilaktyce, w tym ochronie trzustki, warto kierować się zasadami Metody Zdrowego Talerza. To prosty i praktyczny sposób na tworzenie dobrze zbilansowanych posiłków. najważniejsze założenia tej metody obejmują zwiększenie ilości warzyw w diecie, wybór pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz uwzględnienie różnorodnych źródeł białka, z zachowaniem adekwatnych proporcji.
Zaleca się, aby połowa talerza była zarezerwowana dla warzyw, co pomaga w zwiększeniu spożycia błonnika, witamin i minerałów. Kolejna część talerza (1/4 talerza) powinna być przeznaczona na pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają cennych składników odżywczych i energii w postaci węglowodanów złożonych. Na ostatniej części talerza (również ¼) powinny znaleźć się różnorodne źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe czy orzechy.
Warto także ograniczyć spożycie cukru, napojów słodzonych oraz przetworzonej żywności, takiej jak fast foody, słodycze czy przekąski. Lepszym wyborem niż smażenie czy grillowanie będą metody takie jak gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie. najważniejsze w profilaktyce jest również utrzymanie zdrowej masy ciała oraz rezygnacja z palenia i spożywania alkoholu.
Dieta w chorobach trzustki - zasady ogólne
Nie wolno spożywać alkoholu - choćby małe jego ilości mogą zaostrzyć objawy choroby, dlatego wymagana jest pełna abstynencja, a nie jedynie ograniczenie spożycia. Posiłki powinny być lekkie i niezbyt obfite; zaleca się częstsze jedzenie mniejszych porcji, spożywanych regularnie (5-7 posiłków dziennie). Wszystkie składniki i produkty wykorzystywane do przygotowania posiłków muszą być świeże, a dieta powinna być zróżnicowana. Podstawą diety powinny być produkty bogate w białko, ale o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak chudy twaróg, odtłuszczone mleko, ubite białka jaj, chude mięsa. Zalecane metody przygotowania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii oraz duszenie bez wcześniejszego smażenia. Należy unikać stosowania ostrych przypraw, takich jak pieprz, ostra papryka i chili.
Dieta w chorobach trzustki. Produkty zalecane
Produkty mączne i pieczywo: pieczywo pszenne, czerstwe, bułki, sucharki, grzanki, tosty, herbatniki, kasza manna, krakowska, perłowa, grysik, płatki owsiane, ryż, kasza kukurydziana.
Mleko i produkty mleczne: mleko chude do 2% tłuszczu, świeże i zsiadłe, maślanka, kefir, chude sery twarogowe, jogurty w zależności od tolerancji pacjenta.
Mięso, drób: chude gatunki - cielęcina, wołowina, konina, schab, chuda wieprzowina, kurczak, kura, indyk, gołąb, królik, zając, sarna.
Tłuszcze: masło (w ograniczonych ilościach), oleje roślinne - sojowy, oliwa.
Wędliny: chude gatunki - szynka, polędwica, wędliny drobiowe, kiełbasa szynkowa.
Jaja: białka jaja, omlet z piany, jaja do zagęszczania sosów, żółtko w ograniczonych ilościach.
Ryby: chude, gotowane - dorsz, szczupak, sandacz, lin, leszcz, karaś, okoń, ryby w galarecie.
Warzywa: ziemniaki, marchew, buraczki bez octu, liście sałaty, seler, pomidor bez skórki, koper, pietruszka.
Owoce: w postaci musów, kompotów, przecierów, banany, brzoskwinie, pieczone jabłka, morele.
Napoje: słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, wody mineralne niegazowane.
Dieta w chorobach trzustki. Produkty niezalecane
Produkty mączne i pieczywo: świeży chleb, chleb razowy, graham, ciastka, pączki, faworki, naleśniki, placki smażone.
Mleko i produkty mleczne: mleko tłuste, sery żółte i topione, śmietana, mleko skondensowane.
Mięso, drób: tłuste gatunki wołowiny, wieprzowiny, kaczka, gęś, tatar, podroby.
Tłuszcze: zwierzęce - słonina, smalec, boczek, łój, skwarki, margaryny twarde.
Wędliny: tłuste gatunki wędlin, mocno wędzone - mielonki, konserwy, baleron tłusty, salceson, kaszanka, pasztety, suszone wędliny, metka, podroby.
Jaja: na twardo, jaja sadzone, jajecznica na słoninie, jaja w majonezie, kotlety z jajem.
Ryby: tłuste gatunki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, tuńczyk, sardynki, konserwy rybne, ryby wędzone.
Warzywa: ogórki, rzodkiewka, grzyby, kapusta, cebula, brukselka, groch, bób, fasola, kukurydza, por, papryka, szczaw, czosnek.
Owoce: wszystkie owoce niedojrzałe, suszone, agrest, gruszki, orzechy, migdały, figi, maliny, jeżyny, borówki, śliwki, winogrona, truskawki, poziomki.
Napoje: alkohol, kakao, czekolada, napoje i wody mineralne gazowane, mocna kawa i herbata.
Źródło:https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/71-ds-07-dieta-w-chorobach-trzustki/file
Helena Ciborowska, Artur Ciborowski: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka
CZYTAJ TAKŻE: