Dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne i środowiskowe. W czasopiśmie „JAMA Network Open” opublikowano badanie, w którym sprawdzono, czy każda dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego jest jednakowo zdrowa.
Analizie poddano dietę ponad 132 tysięcy osób. Okazało się, iż osoby spożywające zdrową żywność pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce) mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór i choroby sercowo-naczyniowe oraz niższe ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu. Podobnej zależności nie zauważono u osób stosujących dietę opartą na „niezdrowych” produktach pochodzenia roślinnego (soki, przetworzone produkty pochodzenia roślinnego mające być substytutem mięsa, wysoko przetworzone produkty zbożowe).
Badanie po raz kolejny potwierdza, iż ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych i większy udział w diecie nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego ma prozdrowotne działanie.