Dieta przy chorobach tarczycy. Tych produktów unikaj

natemat.pl 20 godzin temu
Hormony tarczycy: tyroksyna (T4), trijodotyronina (T3) oraz kalcytonina warunkują zdrowie i dobre samopoczucie, wpływają także na układ krążenia czy nerwowy, przemianę materii, stan kości, a choćby płodność. Utrzymanie zdrowej diety przy chorobach tarczycy (niedoczynność tarczycy, Hasimoto) wymaga odpowiedniego leczenia i diety. Niektóre produkty mogą negatywnie wpływać na pracę tarczycy i utrudniać jej leczenie. Z tego tekstu dowiesz się, jakich produktów unikać i jak dbać o zdrowie tarczycy.


Skłonność do tycia, ciągłe zmęczenie i senność, brak energii i blada cera? Chorzy na niedoczynność tarczycy wiedzą, o czym mówię.

Szacuje się, iż choćby 22 proc. populacji walczy z chorobami tarczycy. Oznacza to, iż prawie co piąty Polak może mieć taki problem zdrowotny.

Niedoczynność tarczycy, w tym choroba Hashimoto, jest znacznie częstsza u kobiet. Statystyki wskazują, iż panie chorują na niedoczynność tarczycy siedmiokrotnie częściej.

Szacuje się, iż choćby połowa osób zmagających się z problemami tarczycy nie jest tego świadoma. Oprócz wykonywania regularnych badań i konsultacji lekarskich ważna jest odpowiednia dieta.

Oto, czego należy unikać przy chorobach tarczycy:


Warzywa krzyżowe: Kapusta, brokuły, kalafior, jarmuż i brukselka zawierają goitrogeny, które mogą zaburzać wchłanianie się jodu przez tarczycę. Z kolei gotowanie tych warzyw zmniejsza zawartość goitrogenów.

Soja: Produkty sojowe mogą wpływać na wchłanianie leków na tarczycę.

Gluten: Osoby z Hashimoto często cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu (to białko, które występuje w niektórych zbożach, m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu). Wyeliminowanie glutenu z diety może poprawić funkcjonowanie tarczycy i zmniejszyć poziom przeciwciał.

Nabiał: Laktoza zawarta w nabiale może być trudna do strawienia dla osób z Hashimoto.

Cukier: Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności, która jest powiązana z chorobami tarczycy.

Przetworzona żywność: Fast foody, słodycze i inne przetworzone produkty zawierają szkodliwe dodatki i konserwanty, które mogą negatywnie wpływać na tarczycę.

Alkohol: Nadmierne spożywanie alkoholu może zaburzać pracę tarczycy i utrudniać leczenie.


Co jeść przy chorobie tarczycy?


Jod: Jedz produkty bogate w jod, takie jak ryby morskie, owoce morza, algi i sól jodowaną.

Selen: Selen jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Znajdziesz go w orzechach brazylijskich, rybach, jajach i nasionach słonecznika.

Cynk: Cynk wspomaga pracę tarczycy i układu odpornościowego. Jedz ostrygi, mięso, nasiona dyni i orzechy.

Witaminy z grupy B: Witaminy te są ważne dla metabolizmu i energii. Znajdziesz je w mięsie, rybach, jajach, warzywach i owocach.

Błonnik: Błonnik reguluje pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jedz warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona.

Zdrowe tłuszcze: Unikaj tłuszczów trans i utwardzonych. Wybieraj zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, awokado i orzechy.


Pamiętaj:


Skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić odpowiednią dietę dla Twojego stanu zdrowia.

Regularnie kontroluj poziom hormonów tarczycy i stosuj się do zaleceń lekarza.

Dbaj o zdrowy styl życia, unikaj stresu i regularnie ćwicz.

Idź do oryginalnego materiału