Dieta na jesień. Co jeść, aby poprawić odporność organizmu?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Warzywa jesienią Źródło: Pixabay


Jesień to czas na dietę podnoszącą odporność, by nie dać się chorobom, kiedy przyjdą chłodne i deszczowe dni. Co musimy uwzględnić w tej diecie, a czego się wystrzegać?


Jedzenie zgodne z porą roku jest jednym ze sekretów zdrowej i urozmaiconej diety. Taką zasadę poleca Claus Meyer, współzałożyciel jednej z najsłynniejszych restauracji świata, czyli kopenhaskiej Nomy, autor licznych książek kucharskich i propagator zdrowego stylu życia. Jego zdaniem fakt, iż na półkuli północnej możemy cieszyć się czterema porami roku, to prawdziwe błogosławieństwo. Dzięki temu możemy jeść produkty sezonowe, najlepiej pochodzące z naszej strefy klimatycznej, które najlepsze są w danej porze roku. Na jesieni będą to przede wszystkim warzywa korzeniowe, różne rodzaje kapusty, grzyby oraz orzechy. Ministerstwo Zdrowia z kolei, poprzez stronę NFZ, zaleca, aby dieta jesienna służąca wspieraniu odporności była urozmaicona, ze stałymi porami posiłków oraz z wykorzystaniem darów jesieni, a w szczególności sezonowych warzyw i owoców.


Co jeść jesienią, aby wspomagać odporność organizmu?


Warzywa – przede wszystkim korzeniowe. O tej porze roku są najsmaczniejsze i pełne cennych składników odżywczych. w tej chwili piramida żywieniowa zaleca spożywanie ok. 500 g warzyw i owoców dziennie. Dodatkowo tzw. harvardzki talerz zdrowego odżywiania to sugestia, żeby w połowie każdego spożywanego posiłku znalazły się właśnie warzywa i owoce. Na liście warzyw, które powinniśmy spożywać jesienią, są: buraki, dynia, marchewka, seler, cebula, por i czosnek. Nie zapominajmy też o pysznych pomidorach i papryce. O tej porze roku zbierane są również krajowe ziemniaki, a więc to najlepszy moment, aby cieszyć się ich smakiem.


Rośliny strączkowe takie jak fasola, groch czy soczewica powinny również znaleźć się w jesiennym jadłospisie. Strączki są doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego, który zapobiega groźnym chorobom, w tym nowotworom.


Kiszonki, do których zaliczamy m.in.: ogórki, kapustę czy kiszone buraki budują naszą odporność, wspomagając florę jelitową poprzez dostarczenie cennych probiotyków. Podobną funkcję spełniają fermentowane produkty mleczne, o których również nie wolno zapomnieć w jadłospisie. Systematycznie powinniśmy też sięgać po kefir, jogurt naturalny czy maślankę.


Orzechy – włoskie i laskowe. Krajowe orzechy są najświeższe właśnie na jesieni. Dostarczają niezwykle cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Pięć orzechów włoskich dziennie zapewnia prawie całą zalecaną dawkę witaminy E, niezbędną do utrzymania silnego układu odpornościowego.


Czego unikać w jesiennej diecie?


Wrzesień to moment, który często na równi ze styczniem odczuwany jest jako czas na zmiany i postanowienia. Będzie to więc idealny moment, aby ograniczyć lub zrezygnować ze szkodliwych dla naszego zdrowia składników takich jak:


spożywany w nadmiarze alkohol, szczególnie wysokoprocentowy,


słodycze i słodzone napoje gazowane, pełne szkodliwego cukru i sztucznych barwników,


chipsy, prażynki i inne słone przekąski pełne soli i tłuszczów trans,


tłuste i przetworzone produkty mięsne, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze i mają niekorzystny wpływ na wagę ciała.


Źródła:


Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii, Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., 2016


diety.nfz.gov.pl
Idź do oryginalnego materiału