Najnowsza analiza danych literaturowych została przeprowadzona przez naukowców z George Mason University w Fairfax (Wirginia, USA).
W analizie, która objęła 3172 osoby w wieku od 18 do 55 lat wykazano, iż osoby stosujące dietę tzw. śródziemnomorską były znacznie mniej narażone na depresję, stany lękowe i inne zaburzenia psychiczne. Irańskie badanie ze stycznia 2023 r. dowiodło, iż ze spożywaniem większych ilości białka zwierzęcego przez kobiety wiąże się o 163 proc. wyższe ryzyko depresji i o 83 proc. większe ryzyko stanów lękowych. Nie wykazało natomiast związku między ilościami spożywanego białka roślinnego a ryzykiem zaburzeń psychicznych.
O korzystnym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie psychiczne świadczą wyniki badania wśród chorych na cukrzycę typu 2, która wiąże się z wyższym dwu- lub trzykrotnie ryzykiem depresji. Irańskie badanie z 2018 r. wskazuje iż suplementacja kwasami omega-3 łagodzi objawy łagodnej do umiarkowanej depresji u osób z cukrzycą typu 2.
Są badania – m.in. badanie amerykańskie z 2020 r. oraz brazylijskie z 2021 r. - które potwierdzają związek między dietą bogatą w przetworzone pokarmy a wyższym ryzykiem wystąpienia depresji i innych zaburzeń psychicznych.
Jak zaznaczyli w podsumowaniu autorzy najnowszej analizy, dane literaturowe wskazują na istotne znaczenie zdrowej diety w prewencji cukrzycy i zaburzeń psychicznych, jak również w ich leczeniu. Jest to o tyle ważne, iż istnieją dowody nie tylko na to, iż cukrzyca zwiększa ryzyko depresji i stanów lękowych, ale też na związek zaburzeń psychicznych z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, wystąpieniem powikłań i wyższym ryzykiem zgonu z jej powodu.
Spożywanie dużych ilości błonnika, produktów o niskim indeksie glikemicznym (niski indeks glikemiczny oznacza, iż dany produkt spożywczy nie powoduje dużego skoku poziomu glukozy we krwi po posiłku), spożycie dużych ilości kwasów nienasyconych, w tym kwasów omega-3 i białka roślinnego może odgrywać kluczową rolę w obniżaniu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i zaburzeń psychicznych typu depresja czy stany lękowe, a także łagodzić objawy tych schorzeń, jeżeli już się rozwinęły.
Wyższe ryzyko cukrzycy typu 2 i zaburzeń psychicznych może też mieć związek z niedoborami takich składników odżywczych, jak witamina D, witaminy z grupy B, cynk, chrom, magnez oraz selen – napisali autorzy pracy.
Jak podsumowali specjaliści, interwencje żywieniowe powinny być stosowane w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy u pacjentów z depresją i lękami, podobnie jak w celu poprawy zdrowia psychicznego u chorych na cukrzycę typu 2.