Dieta jako strategia pomagająca zmniejszyć ryzyko demencji

termedia.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123RF


Stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji o prawie jedną czwartą – informuje pismo „BMC Medicine”.

Prospektywne badanie kohortowe przeprowadzone przez ekspertów z Newcastle University było jednym z największych tego rodzaju – wcześniejsze prace dotyczyły raczej niewielkich grup.

Tym razem dokonano analizy danych z brytyjskiego Biobanku, dotyczących 60 298 osób z całej Wielkiej Brytanii. Uczestników obserwowano przez prawie dekadę, w tym czasie odnotowano 882 przypadki demencji.

Jak się okazało, grupa stosująca dietę zbliżoną do śródziemnomorskiej, bogatą w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze, miała choćby o 23 proc. mniejsze ryzyko demencji niż osoby, które tego nie robiły.

Pracami kierowali dr Oliver Shannon oraz profesorowie Emma Stevenson i David Llewellyn. W badaniach uczestniczyli również eksperci z uniwersytetów w Edynburgu, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Exeter w ramach konsorcjum NuBrain.

– Demencja wpływa na życie milionów osób na całym świecie, a w tej chwili istnieją ograniczone możliwości leczenia tej choroby. Znalezienie sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju jest zatem głównym priorytetem dla naukowców i klinicystów. Nasze badanie sugeruje, iż stosowanie diety bardziej zbliżonej do śródziemnomorskiej może być jedną ze strategii pomagających zmniejszyć ryzyko demencji – powiedział dr Oliver Shannon.

Autorzy wzięli pod uwagę genetyczne ryzyko demencji u każdej osoby, oceniając to, co jest znane jako ryzyko poligeniczne (wpływ różnych genów związanych z ryzykiem demencji). Nie znaleziono istotnej interakcji między wielogenowym ryzykiem demencji a powiązaniami między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej.

Jak się wydaje, choćby w przypadku osób z wyższym ryzykiem genetycznym, lepsza dieta może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Niemniej autorzy zalecają prowadzenie dalszych badań, aby ocenić wpływ interakcji między dietą a genetyką na ryzyko demencji, zwłaszcza iż w tej chwili omawiane badania ograniczały się do osób, które same zgłosiły swoje pochodzenie etniczne jako białe, brytyjskie lub irlandzkie. Potrzebne są dalsze prace dotyczące wielu populacji w celu określenia potencjalnych korzyści stosowania diety śródziemnomorskiej.

Więcej informacji w artykule źródłowym: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3.

Idź do oryginalnego materiału