Dieta bezmięsna sprzyja zdrowiu. Badanie na 22 parach bliźniąt

psychiatraplus.pl 9 miesięcy temu

Dieta bezmięsna czy bogata w mięso? Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili to sprawdzić w badaniu 22 par bliźniąt. Wyniki bezsprzecznie wskazują, iż dieta roślinna sprzyja zdrowiu.

Od lat trwa debata na temat korzyści ze stosowania diety bezmięsnej i bogatej w mięso. Dlatego naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili wykonać badanie, sprawdzając, jak obie diety wpływają na bliźniacze rodzeństwo.

Czym jest dieta bezmięsna?

Dieta bezmięsna to sposób odżywiania, który składa się głównie lub całkowicie z żywności pochodzenia roślinnego. Skupia się więc na spożywaniu warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych i owoców.

Przebieg badania

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili zbadać wpływ diet bezmięsnej i mięsnej na przykładzie 22 par dorosłych bliźniaków jednojajowych. Podczas eksperymentu sprawdzali, jak każdy z pary rodzeństwa radzi sobie, stosując wybrany sposób odżywiania. Gdy jeden korzystał z diety wegańskiej, czyli wolnej od produktów odzwierzęcych, drugi był na diecie wszystkożernej, bogatej w mięso i rośliny. Monitorowanie bliźniaków trwało dwa miesiące.

Badanie bliźniąt jednojajowych

To, co wyróżnia badanie ze Stanford, to udział w nim bliźniąt jednojajowych czyli osób posiadających ten sam materiał genetyczny i podobnym wpływie czynników środowiskowych.

„Ponieważ bliźnięta jednojajowe mają prawie identyczne DNA i wiele wspólnych doświadczeń (np. wychowanie, dorastanie w regionie geograficznym i podobne narażenie na inne zmienne), zaobserwowane różnice w wynikach zdrowotnych po przyjęciu różnych wzorców żywieniowych można w dużej mierze przypisać samej diecie” – napisali autorzy.

Czytaj także: Dieta eliminacyjna jako forma leczenia ADHD?

Wyniki badania

Wyniki badania zostały opublikowane 30 listopada w czasopiśmie JAMA Network Open. Skupiały się głównie na wskazaniu różnic w stanie układu krążenia bliźniąt. Analizowano również poziom cholesterolu, cukru, insuliny i masa ciała.

Po ośmiu tygodniach stosowania odpowiednich diet zaobserwowano pewne zmiany. Rodzeństwo bliźniacze, które stosowało dietę wegańską, obniżyło poziom LDL, czyli „złego” cholesterolu. W dodatku więcej straciło na wadze i miało niższy poziom insuliny.

„Wyniki tego badania sugerują, iż zdrowa dieta roślinna zapewnia znaczną przewagę ochronną w zakresie kardiometabolizmu w porównaniu ze zdrową dietą ogólną” – wskazują autorzy badania.

Dieta bezmięsna – korzyści

Wiele dotychczasowych badań jednoznacznie wskazuje, iż diety oparte o produkty roślinne są lepszym wyborem niż diety mięsne. Za nadrzędny argument uznaje się ich korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Badanie opublikowane w zeszłym roku wykazało, iż dieta roślinna może przedłużyć życie o kilka lat.

W tym badaniu naukowcy z Norwegii wykorzystali modele komputerowe. Porównali typową zachodnią dietę – bogatą w białka zwierzęce, nabiał i cukier – z dietą roślinną, bogatą w owoce, warzywa, fasolę i zboża z uwzględnieniem białka pochodzenia zwierzęcego.

Według modeli komputerowych 20-latek, który przeszedł na dietę roślinną, może przedłużyć swoje życie o 10 lat. Natomiast z badania opublikowanego w lutym 2022 roku w PLOS Medicine wynika, iż 80-latek, który rozpoczął dietę roślinną, może wydłużyć swoje życie o trzy lata.

Czytaj także: Odkryto sposób na poprawę funkcji wykonawczych w ADHD

Idź do oryginalnego materiału