Placek z ciasta filo i szpinaku to danie kuchni greckiej. Spanakopita, bo tak nazywa się w Grecji tę potrawę, to jedno z tradycyjnych dań, których można spróbować w większości restauracji. Ten placek ze szpinakiem dostępny jest również w greckich piekarniach.
Jak zrobić grecki placek ze szpinakiem?
Placek ze szpinakiem nie wymaga wiele pracy. Przygotowuję go z gotowym ciastem filo, które dostępne jest w bardzo wielu supermarketach. o ile kupisz mrożone ciasto filo, to przed użyciem musisz je całkowicie rozmrozić. Możesz zastąpić ciasto filo ciastem francuskim, ciastem drożdżowym oraz ciastem kruchym (domowym lub gotowym).
Farsz robię ze świeżych liści szpinaku. o ile nie masz świeżego szpinaku, to możesz użyć mrożonych liści. Na farsz nie nadaje się jednak mrożony szpinak rozdrobniony, który ma papkowatą konsystencję.
Dodatki i przyprawy do farszu możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Odpowiednią konsystencję i wyrazisty smak zapewnia dodanie sera feta, cebuli, jajek, a także ziół. Możesz wzbogacić smak farszu, dodając do niego m.in. czosnek, inne rodzaje sera oraz ulubione zioła i przyprawy.