Udało się wyłonić szefa AOTMiT. Z rąk minister Izabeli Leszczyny odebrał akt powołania. Został nim Daniel Rutkowski, dotychczasowy wiceprezes AOTMiT. Wcześniej był zastępcą dyrektora Departamentu Świadczeń Opieki Zdrowotnej w Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia.
Rutkowski to ekonomista, który uczestniczył we wdrażaniu systemu Jednorodnych Grup Pacjentów w Polsce. Od początku kariery zawodowej związany jest z publicznym płatnikiem świadczeń opieki zdrowotnej.
AOTMiT powstała we wrześniu 2005 roku jako jednostka budżetowa podległa ministrowi zdrowia. Na mocy ustawy z dnia 25 czerwca 2009 roku o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ustawy o cenach Agencja Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji uzyskała status państwowej jednostki organizacyjnej posiadającej osobowość prawną. Zmianie uległa struktura organizacyjna Agencji.
Na czele Agencji stoi prezes i swoje zadania wykonuje przy pomocy wiceprezesa. AOTMiT składa się z 10 komórek organizacyjnych. Zadania AOTMiT to m. in.:
- Opracowywanie raportów w sprawie oceny świadczeń opieki zdrowotnej;
- Przygotowywanie analiz weryfikacyjnych Agencji w sprawie oceny leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego;
- Wydawanie opinii w sprawie projektów programów zdrowotnych ministrów i jednostek samorządu terytorialnego.
Do zadań Agencji należy również wydawanie rekomendacji prezesa w zakresie:
- Zakwalifikowania danego świadczenia opieki zdrowotnej jako świadczenia gwarantowanego wraz z określeniem poziomu lub sposobu jego finansowania;
- Niezasadności zakwalifikowania danego świadczenia opieki zdrowotnej jako świadczenia gwarantowanego;
- Usunięcia danego świadczenia opieki zdrowotnej z wykazu świadczeń gwarantowanych;
- Zmiany poziomu lub sposobu finansowania świadczenia gwarantowanego;
- Objęcia refundacją danego leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego;
- Niezasadności objęcia refundacją danego leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobu medycznego.
Źródło: Rynek Zdrowia