Daleki kuzyn imbiru odpędza bakterie i pomaga zatrzymać młodość. Ma też coś z żeń-szenia

zdrowie.interia.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Gdy nadchodzi jesień, przypominamy sobie o imbirze. Nie bez powodu - wykazuje wiele pożądanych w tym czasie adekwatności. Zawiera szereg substancji o adekwatnościach przeciwutleniających, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, rozgrzewa, a do tego pomaga w dolegliwościach gastrycznych i wykazuje korzystny wpływ na profil lipidowy krwi. A jak działa czarny imbir - daleki kuzyn imbiru, jaki znamy i lubimy?


Czarny imbir - co to takiego?


Czarny imbir (Kaempferia parviflora) należy do rodziny imbirowatych, tej samej, do której należy imbir, który jesienią tak chętnie dodajemy do herbaty, ale też kardamon czy kurkuma. Występuje naturalnie m.in. na terenie Laosu, Kambodży i Tajlandii (nazywany jest choćby "tajskim żeń-szeniem"). Surowcem zielarskim jest kłącze. Jak odróżnić go od imbiru, który znamy? Przede wszystkim po kolorze - jest charakterystyczny, fioletowy, a ujawni się po przekrojeniu (z zewnątrz wygląda zwyczajnie). jeżeli chodzi o smak, zauważa się, iż czarny imbir jest ostrzejszy.Reklama


Czarny imbir bogaty w przeciwutleniacze


Czarny imbir jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Wysokie stężenie metoksyflawonów w istotny sposób wpływa m.in. na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i funkcjonowanie układu odpornościowego. Podkreśla się duży, przeciwstarzeniowy potencjał czarnego imbiru. Poza antyoksydantami znajdziemy w nim aminokwasy, olejki eteryczne czy selen.


adekwatności czarnego imbiru


Badania wskazują, iż czarny imbir jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, cennych, bo zmniejszających ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych, cukrzycy czy nowotworów. Ekstrakt z czarnego imbiru wykazuje adekwatności przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, jest dobry dla zdrowia serca.


Czarny imbir ma podobne działanie do korzenia żeń-szenia, który jest jednym z najbardziej znanych adaptogenów. Adaptogeny to rośliny, które przystosowują organizm do warunków panujących w środowisku, chronią go przed negatywnymi bodźcami, zarówno fizjologicznymi, jak i psychologicznymi. Przypisuje się im wiele adekwatności prozdrowotnych, w tym łagodzenie skutków stresu na poziomie komórkowym, usprawnianie procesów chemicznych zachodzących w mózgu, wzmacnianie siły mięśni czy poprawianie jakości snu.
Ekstrakt z czarnego imbiru ma pomagać na ból w przypadku zmian zwyrodnieniowych, wspomagać utratę tkanki tłuszczowej, a także wspierać zdrowie układu pokarmowego. Poza tym wstępne badania wskazują, iż może mieć pozytywny wpływ na wydolność i wytrzymałość fizyczną oraz popęd seksualny.
Czarny imbir w krajach azjatyckich był tradycyjnie stosowany w leczeniu infekcji, schorzeń układu pokarmowego czy alergii oraz chorób z nią związanych. Uchodzi za środek poprawiający witalność.


Jak stosować czarny imbir?


W krajach, w których czarny imbir występuje naturalnie, gości m.in. w kuchni. Dodawany jest do mięs owoców morza i rozmaitych sosów. Dobrze współgra z trawą cytrynową, czosnkiem czy przyprawą curry. Z kłącza imbiru czarnego przygotowuje się zdrowotne napary. Na rynku dostępne są suplementy, które zawierają suche wyciągi z kłącza czarnego imbiru. Należy je stosować zgodnie z zaleceniami producenta, uważając na produkty, które są nieznanego pochodzenia.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału