Tapioka to produkt spożywczy, który otrzymuje się z bogatych w skrobię bulw manioku. Występuje głównie w postaci mąki oraz kulek („kaszy”) i bez trudu znajdziemy ją na półkach ze zdrową żywnością. Jest to produkt bezglutenowy i lekkostrawny, który stanowi zdrową alternatywę dla kalorycznych deserów, dostarczając do organizmu wiele cennych składników.
Tapioka jest produktem cenionym za szereg cennych adekwatności i dobroczynne działanie na organizm. Nie tylko wpływa korzystnie na układ trawienny, ale jednocześnie wspiera funkcjonowanie mózgu i układu sercowo-naczyniowego, a przy tym chroni przed niedoborami żelaza i dodaje energii. Nie zawiera glutenu, przez co idealnie nadaje się dla osób zmagających się z celiakią lub osób z nietolerancją glutenu, a dodatkowo jej istotną cechą jest to, iż jest hipoalergiczna. Można ją wykorzystać różnorodnie, w tym jako zagęszczacz do musów czy sosów, a także jako składnik kisieli. Jest to ponadto składnik bazowy popularnej Bubble tea. Co jeszcze warto wiedzieć o tapioce i jej adekwatnościach? Jak można wykorzystać tapiokę w codziennej diecie? Informacje na ten temat zebraliśmy w poniższym artykule.
Spis treści
- Co to jest tapioka?
- Czy tapioka jest zdrowa?
- Tapioka – adekwatności prozdrowotne
- Komu polecana jest tapioka?
- Tapioka – do czego stosować?
- Tapioka – przepisy
Co to jest tapioka?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Tapioka jest produktem, którego adekwatności są nie od dziś cenione przez mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej. Ostatnio cieszy się coraz większą popularnością również w naszym kraju, co zawdzięcza szerokim możliwościom zastosowania w codziennej diecie.
Tapiokę pozyskuje się z bulw manioku jadalnego, czyli rośliny porównywanej niekiedy do ziemniaka, która stanowi istotny element diety ludzi w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Maniok jadalny pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Najczęściej wykorzystuje się bulwy manioku, tworząc z nich mąkę lub „kaszę” w formie charakterystycznych białych kuleczek, które przy gotowaniu zwiększają objętość i stają się przezroczyste. Proces wytwarzania tapioki z manioku polega głównie na mieleniu jego bulw. Warto wiedzieć, iż w celach spożywczych wykorzystuje się nie tylko bulwy tej rośliny, ale również jej nasiona, z których wytwarza się olej. Maniok w formie surowej jest natomiast trujący, co ma związek z zawartością glikozydu o nazwie manihotoksyna. Jest to substancja, która bez trudu przechodzi w trujący dla człowieka kwas pruski. Dopiero odpowiednia obróbka (suszenie, gotowanie czy smażenie) sprawia, iż maniok nadaje się do bezpiecznego spożycia.
Czy tapioka jest zdrowa?
Tapioka posiada szereg cennych adekwatności, a przy tym jest produktem hipoalergicznym, bezglutenowym i lekkostrawnym oraz wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Może z powodzeniem zastąpić mąkę pszenną, a dzięki temu, iż jest neutralna w smaku, nadaje się idealnie jako dodatek do deserów, dań głównych, a choćby do napojów. Oczywiście należy do jej spożycia podejść rozsądnie, nie przesadzając z jej ilością.
Tapioka – adekwatności prozdrowotne
Właściwości tapioki są nieocenione dla człowieka, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Znajdziemy w niej szereg witamin i minerałów, w tym między innymi ważne dla naszego organizmu:
- witaminy z grupy B,
- witaminę PP,
- witaminę C,
- witaminę A,
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- sód,
- potas.
W tapioce znajdziemy również kwasy jednonienasycone i nasycone. Nie znajdziemy natomiast w tapioce wiele białka, ale za to dostarcza do organizmu węglowodany.
Komu jest polecana tapioka?
Tapiokę warto włączyć do diety z wielu powodów. Szczególnie jest polecana osobom, które planują odchudzanie. 100 g surowej tapioki to co prawda 350 kcal, jednak w czasie gotowania tapioka pochłania duże ilości wody, znacznie zwiększając swoją objętość, co w konsekwencji sprawia, iż 100 gramów ugotowanej tapioki to zaledwie 160 kcal. Jej zaletą jest też to, iż zapewnia długie uczucie sytości i pomaga regulować perystaltykę oraz rytm wypróżnień. Jako produkt pozbawiony glutenu tapioka będzie też idealną opcją dla osób, które są na niego uczulone, chorują na celiakię bądź świadomie unikają glutenu w swojej diecie.
Tapiokę poleca się również osobom zmagającym się z problemami z układem pokarmowym, w tym mającym problem ze zgagą, wzdęciami czy wrzodami. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i pomaga przy problemach z jelitami. Z powodzeniem można również włączyć tapiokę do diety dzieci czy osób starszych, poza tym jest polecana alergikom. Jako produkt roślinny sprawdza się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, poza tym tapiokę docenią osoby, które powinny pilnować diety niskobiałkowej.
Warto jednocześnie pamiętać, iż dzięki zawartości skrobi opornej, tapioka pomaga regulować poziom cukru we krwi. Właśnie przez te adekwatności oraz niski indeks glikemiczny poleca się ją osobom, które zmagają się z cukrzycą typu 2.
Tapioka – do czego stosować?
Tapioka ma neutralny smak. Dodana do potrawy nie wpływa na jej walory smakowe, jednak może ją urozmaicać pod względem składu jakościowego, a także wpływać na jej konsystencję. Można ją oczywiście wykorzystać różnorodnie. Przykładowo mąka z tapioki jest szczególnie polecana do zagęszczania potraw. Mąka z tapioki nie wymaga dodatkowej obróbki, zatem może być wykorzystana bezpośrednio do różnych potraw. Chętnie stosuje się ją przykładowo do zagęszczania zup i sosów. Mąkę z tapioki można też wykorzystać jako substytut mąki pszennej, piekąc z niej chleb czy ciastka.
Na uwagę zasługuje również tapioka w kulkach, czyli wspomniane już małe białe kuleczki tapioki, które przed spożyciem wymagają ugotowania. Czynność ta nie jest skomplikowana, jednak wymaga czasu. Tapiokę w kulkach można gotować w wodzie lub mleku. W miarę gotowania kulki tapioki zwiększają objętość, a gdy tapioka jest gotowa do spożycia, kulki stają się przezroczyste. Ugotowanie tapioki zajmuje około 20 minut, ale warto kulki wcześniej namoczyć, najlepiej przez noc. Ważne też, by najpierw zagotować wodę/mleko, a następnie dodać do wrzącego płynu odmoczone wcześniej kulki tapioki i następnie gotować je na małym ogniu, pamiętając, by w czasie gotowania całość regularnie mieszać, aby tapioka nie przywarła do dna.
Tapioka – przepisy
Tapioka bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju deserów. Można ją połączyć z mleczkiem kokosowym czy mlekiem, poza tym będzie się idealnie komponować z jogurtami, musami, puddingami, budyniami, kisielami i nie tylko. Jest to też składnik bazowy popularnej Bubble tea.Przepisy z tapioką nietrudno znaleźć, gdyż jest to produkt ostatnio bardzo popularny. Dobrym przykładem może być przepis na deser z tapioki z musem malinowym. By przygotować ten deser, granulki tapioki należy ugotować w mleku kokosowym z dodatkiem ekstraktu z wanilii oraz ksylitolu, a następnie przelać do pucharków wraz z przygotowanym wcześniej musem malinowym. Całość można dodatkowo ozdobić jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Deser warto przed podaniem schłodzić w lodówce, chociaż jest smaczny także na ciepło.
Popularna propozycja na wykorzystanie tapioki to również Bubble tea. Aby przygotować ten napój, należy najpierw ugotować kulki tapioki w wodzie, a następnie odsączyć je, przełożyć do szklanki i schłodzić, by następnie zalać je przygotowanym naparem z herbaty z dodatkiem ulubionego soku owocowego. Tapioka oczywiście nadaje się nie tylko do deserów. Na jej bazie można przygotować nie tylko pyszne desery w nieco zdrowszej, lekkostrawnej wersji, ale również dania główne – sprawdzi się bardzo dobrze jako dodatek do zup czy sosów. Z powodzeniem można nią choćby zastąpić makaron czy kaszę, a choćby dodawać ją do sałatek.
Bibliografia:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cassava[dostęp 03.2025]
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Tapioka [dostęp 03.2025]
- https://www.berkeleyinternational.net/tapioca_introduction.htm [dostęp 03.2025]
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323756#benefits-and-nutrition [dostęp 03.2025]