REKLAMA
Jako wyróżnik tego zaburzenia wymienia się takie objawy jak:brak zainteresowania jedzeniem i gwałtownie pojawiające się uczucie sytości;unikanie bodźców sensorycznych, problemy z odczuwaniem smaku, konsystencji, temperatury i zapachów jedzenia;strach przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia, takimi jak strach przed zatruciem, zadławieniem się, przed nudnościami czy alergią. Może to być reakcja na wcześniejsze złe doświadczenie z jedzeniem, na przykład na zakrztuszenie się lub wymioty po zjedzeniu czegoś.Dzieci z ARFID są bardzo wybredne przy wyborze jedzenia i mogą reagować wyjątkowo negatywnie na niektóre zapachy, smaki, faktury lub kolory żywności. Mogą przy tym obawiać się nowych produktów spożywczych, źle reagować na wszelkie nieznane potrawy. Niektóre osoby w ogóle nie są zainteresowane jedzeniem, mają bardzo słaby apetyt, potrawy im nie smakują, zaprzeczają też, gdy się je spyta, czy są głodne. Bywa, iż nie chcą jeść, bo panicznie obawiają się zakrztuszenia, wymiotów czy też bólu, które wiążą ze spożywaniem pokarmów.Częściej też cierpią z powodu innych zaburzeń psychicznych: lęku lub zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych, zaburzeń ze spektrum autyzmu lub zespołu deficytu uwagi (ADHD), miewają poważne problemy w domu i szkole z powodu swoich nawyków żywieniowych. Dzieci z AFRID zgadzają się jeść tylko kilka wybranych pokarmów, co w efekcie może prowadzi do niedożywienia, niedoborów białka, witamin i minerałów i różnych problemów zdrowotnych z tym związanych, w tym słabego wzrostu i niedowagi oraz opóźnionego dojrzewania. Niedobór składników odżywczych związany z ARFID może powodować zawroty głowy i omdlenia u dziecka, wolniejszy puls, odwodnienie, prowadzić do osłabienia kości (osteoporoza) i mięśni, zatrzymania miesiączki.
Zobacz wideo
Do jakiego specjalisty się udać, gdy podejrzewamy, iż nasze dziecko ma jakieś zaburzenia? "Lepiej pójść do kogokolwiek niż do nikogo"
Skąd ten ARFID?- Wiele osób nie rozumie tego zaburzenia i uważa, iż on czy ona są po prostu wybredni i robią to, żeby zwrócić na siebie uwagę - piszą eksperci na stronie Beat Eating Disorders.
Tak naprawdę nie wiadomo dokładnie, skąd bierze się AFRID. Podejrzewa się, iż jest efektem niefortunnego splotu kilku czynników, w tym charakteru dziecka, genów oraz pewnych zdarzeń wyzwalających, związanych z jedzeniem, takich jak zakrztuszenie się czy silna reakcja alergiczna. Może też mieć związek z chorobą podstawową, w tym z chorobą refluksową przełyku (GERD), eozynofilowym zapaleniem przełyku, alergiami pokarmowymi. - Wielu uważało, iż jestem po prostu rozpieszczona i wybieram taki sposób odżywiania. Ludzie próbowali wmusić we mnie jedzenie, co tylko potęgowało mój niepokój - wspomina jedna z pacjentek.