W dzisiejszym społeczeństwie coraz większą uwagę zaczynamy przykładać do zdrowego stylu życia i dobrego samopoczucia. Wraz z rosnącym zainteresowaniem tymi kwestiami, coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. A także na to jakie skutki mają nasze wybory żywieniowe dla naszego organizmu. W świecie, w którym dostęp do różnych rodzajów żywności jest większy niż kiedykolwiek wcześniej, wybory żywieniowe stają się istotnym aspektem naszego codziennego życia. Poniżej pokrótce przedstawię badanie wskazujące na wpływ wyborów żywieniowych na długość życia człowieka.
Wybory żywieniowe a długowieczność
Wieloletnie badania wykazały, iż diety oparte na roślinach mogą przyczynić się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu LDL, regulacji ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca. Równocześnie, zdrowe wybory żywieniowe jak spożywanie większych ilości owoców, warzyw i innych produktów roślinnych mogą być kluczem do zdrowego starzenia się i długowieczności. Pomimo, iż pisaliśmy tutaj o niekoniecznie pozytywnym wpływie diety roślinnej na zdrowie psychiczne, zdecydowanie ma ona wiele zalet.
Według niedawnej metaanalizy, która objęła wiele badań naukowych, dieta bogata w trzy konkretne grupy żywności pochodzenia roślinnego oraz ograniczenie spożycia czerwonego mięsa może wydłużyć życie o 10 lat.
Badacze przeprowadzili metaanalizę, którą opublikowali w czasopiśmie PLOS Medicine. Metaanaliza opierała się na danych zebranych w Global Burden of Diseases. To informacje dotyczące przedwczesnych zgonów i niepełnosprawności związanych z ponad 350 chorobami i urazami w 195 krajach w latach 1990-2019. Z oryginalnym opisem badania można zapoznać się tutaj.
Korzyści z różnorodnej i zrównoważonej diety
Celem tego badania było wpływanie na zmiany w polityce zdrowotnej na skalę globalną. Naukowcy z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii wykorzystali te dane, aby oszacować wpływ różnych wyborów żywieniowych na długość życia.
Badacze zidentyfikowali kluczową zależność między wyborami żywieniowymi a długością życia. Mianowicie największy wzrost można osiągnąć, zwiększając spożycie roślin strączkowych, orzechów oraz pełnych ziaren. Przy jednoczesnym ograniczaniu ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa, a także napojów słodzonych.
Porównując wyniki zdrowotne osób, które przestrzegały “typowej zachodniej diety“, bogatej w produkty takie jak słodzone napoje i czerwone mięso, z wynikami osób, które stosowały “zoptymalizowaną dietę” opartą na dużym spożyciu warzyw, strączków i innych produktów roślinnych, a także wynikami osób, które stosowały dietę mieszaną jako kompromis między tymi dwoma stylami. Naukowcy doszli do wniosku, iż zdrowe wybory żywieniowe mogą znacząco wydłużyć oczekiwaną długość życia.
Metaanaliza dowiodła, iż zmiana wyborów żywieniowych na dietę zoptymalizowaną w wieku 60 lat może zwiększyć średnią życia choćby o 8,0 (95% UI 6,2 do 9,3) lat dla kobiet i 8,8 (95% UI 6,8 do 10,0) lat dla mężczyzn. Natomiast zmiana wyborów żywieniowych w wieku 80-lat może wydłużyć życie o około 3 lata.
Rola roślin strączkowych w wyborach żywieniowych
W kontekście roślin strączkowych, warto podkreślić, iż są one nieodłącznym elementem zdrowej diety roślinnej. Ciecierzyca i soczewica, które stanowią podstawę diety roślinnej, są bogate w błonnik i białko. Takie połączenie zapewnia dłuższe uczucie sytości. Można je cieszyć się w różnych formach, takich jak pieczone ciecierzyca lub soczewica dodawane do zup czy sałatek.
Kolejnym kluczowym składnikiem zdrowej diety są orzechy. Zawierają one białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Masło orzechowe jest również świetnym źródłem składników odżywczych i może stanowić tanie i smaczne uzupełnienie diety. Tutaj pisaliśmy o wpływie orzechów na poprawę zachowania dzieci z ADHD.
Co więcej w zrównoważonej diecie istotną rolę odgrywają również pełne ziarna, takie jak płatki owsiane, amarantus i proso. Są one nie tylko źródłem białka, ale także dostarczają cennego błonnika. Niektóre produkty pełnoziarniste, na przykład proso, są dodatkowo bogate w żelazo, co ma szczególne znaczenie dla osób preferujących dietę roślinną.
Reasumując metaanaliza dowodzi, iż odpowiednie wybory żywieniowe mogą wydłużyć życie człowieka choćby o kilka dobrych lat. Warto w swojej diecie pamiętać o roślinach strączkowych, orzechach i pełnych ziarnach zbóż. Oczywiście w zależności od tego, w jakim wieku jest człowiek, kiedy zmienia dietę, dokładna przewidywana długość życia jest różna. Różni się to również w zależności od płci. Niemniej jednak niejednokrotnie na naszym portalu wykazywaliśmy, iż dieta ma wpływ na dobrostan psychiczny i fizyczny. Dlatego zachęcamy do częstszego spożywania tych trzech grup żywności oraz unikania czerwonego mięsa.