Czy warto jeść ziemniaki na śniadanie? Dowiedz się, jak przygotować z nich pyszną frittatę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Frittata z ziemniaków Źródło: Pexels


Ziemniaki kojarzą nam się z daniem obiadowym, w polskiej kuchni są najczęściej dodatkiem do mięs. Dietetycy wskazują jednak, iż to zdrowe warzywo warto jeść również na śniadanie. Poznaj sposób na przyrządzenie z nich pysznego, pożywnego posiłku.


Ziemniaki stanowią składnik zdrowej, zrównoważonej diety. Są doskonałym źródłem skrobi, czyli węglowodanów. Jej zawartość wynosi od 11,0 do 18,3 proc. w zależności od odmiany. Znajdziemy w nich też białko, błonnik, witaminy i minerały, a zwłaszcza dużo potasu (w 100 g ziemniaków jest go aż 443 mg). Ziemniaki doskonale smakują w połączeniu z innymi dodatkami, ze względu na ich neutralny smak. Są dobrym pomysłem na pożywne śniadanie.


Ziemniaczana frittata – wskazówki jak przygotować


Ziemniaczana frittata to rodzaj zapiekanki, której głównymi składnikami są ziemniaki i jajka. Połączenie węglowodanów zawartych w ziemniakach z białkiem z jajek hamuje gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Zjedzenie tej potrawy daje więc na długo uczucie sytości i zapewnia dobre samopoczucie. Ziemniaczaną zapiekankę łatwo przyrządzisz. Wystarczy ugotować wcześniej ziemniaki lub wykorzystać te, które zostały nam poprzedniego dnia z obiadu. Do frittaty z ziemniaków można też dodać ulubione warzywa. Dobrze pasuje papryka, cebula oraz czosnek. Opcjonalnie do zapiekanki można dodać ser feta lub utarty parmezan.
Idź do oryginalnego materiału