Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno

pacjenci.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno


Płatki owsiane to stały element diety wielu osób. Przygotowuje się je na różne sposoby. Dużo różnych przepisów nie zakłada jednak poddawania ich obróbce cieplnej. Czy można jeść płatki owsiane na surowo? Dietetyczka odpowiada. Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego. Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów i 10% błonnika. Są częstym wyborem śniadaniowym Polaków. Nic dziwnego, bo świetnie smakują z różnorodnymi dodatkami. Ale jak je jeść, by nam nie zaszkodziły? Sprawdźmy.
Idź do oryginalnego materiału