Ponieważ osoby chore na cukrzycę typu 2 powinny unikać cukru, wydaje się intuicyjnie, iż lekarze powinni zamiast tego zalecać spożywanie pokarmów i stosowanie przepisów zawierających sztuczne słodziki. Czy tak jest rzeczywiście?
- Eksperci są zgodni co do tego, że choć sztuczne słodziki mogą pomóc w niektórych sytuacjach, mogą również być szkodliwe
- Jak przekonuje dr Susan Swithers, jest mało prawdopodobne, aby sztuczne słodziki były toksyczne w krótkim okresie, ale nie są łagodne i ich stosowanie ma swoje konsekwencje
- Obecnie mamy dowody na to, iż te chemikalia, które kiedyś reklamowano jako całkowicie obojętne, w rzeczywistości takie nie są – stwierdza dr Swithers
- Opublikowane w 2023 roku przez WHO wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących odradzają ich stosowanie w celu kontroli masy ciała lub zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych
- Dane, na których opierają się wytyczne WHO, wykazały, iż wysokie spożycie NSS było powiązane m.in. ze wzrostem wskaźnika masy ciała, ryzykiem rozwoju T2D, zdarzeń sercowo-naczyniowych, udaru, nadciśnienia, raka pęcherza moczowego