Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to jadalny, rosnący na drzewach grzyb, uprawiany w celach spożywczych m.in. w Chinach i Japonii. Ze względu na wygląd nazywany bywa lwią grzywą. To także element tradycyjnej medycyny.
– Ekstrakty z tzw. lwiej grzywy stosowane były w tradycyjnej medycynie azjatyckich państw od wieków, ale chcieliśmy naukowo określić potencjał grzyba w oddziaływaniu na komórki mózgu – mówi prof. Frederic Meunier, autor publikacji, która ukazała się na łamach „Journal of Neurochemistry”.
Naukowcy przeprowadzili wiele eksperymentów na myszach oraz na hodowlach komórkowych. Zwierzęta, które do karmy miały dodaną soplówkę, lepiej radziły sobie w testach sprawdzających pamięć. Jednocześnie okazało się, iż aktywne składniki grzyba promują powstawanie połączeń między komórkami nerwowymi.
– Naszym celem było znalezienie bioaktywnych, naturalnych substancji, które mogłyby docierać do mózgu i regulować wzrost neuronów, wspierając tym samym zapamiętywanie – podkreśla dr Ramon Martinez-Marmol, współautor odkrycia.
Naukowcy uważają nawet, iż składniki grzyba mogłyby zostać wykorzystane w leczeniu i zapobieganiu neurodegeneracyjnym zaburzeniom takim jak choroba Alzheimera.
– To ważne badanie pokazuje molekularny mechanizm stojący za działaniem składników lwiej grzywy i za ich wpływem na pracę mózgu, szczególnie na pamięć – stwierdza dr Dae Hee Lee z uczestniczącej w projekcie firmy CNGBio.
Suplementy z soplówki są dostępne także na polskim rynku, ale trzeba pamiętać, iż nie zawsze laboratoryjne badania przekładają się na pożądane skutki u człowieka. Przed skorzystaniem z jakichkolwiek suplementów warto także zapytać o opinię specjalistę.