Czy pieczarki są zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Smażenie grzybów (pieczarek) Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Pieczarki kupisz niemal w każdym warzywniaku i w każdym markecie spożywczym. Ale czy te popularne grzyby są zdrowe? Odpowiadamy.


Pieczarki można jeść na surowo, można je gotować, smażyć i piec. Odpowiednio przyrządzone są świetnym daniem same w sobie, ale doskonale też radzą sobie jako dodatek do zup, mięs czy warzyw.


Ile kalorii mają pieczarki?


Ktoś może się zastanawiać, czy na diecie odchudzającej można jeść pieczarki. Odpowiadamy: można. Pieczarki to przede wszystkim niskokaloryczne źródło białka i cennych pierwiastków. 100 gramów surowych pieczarek to tylko 22 kalorie. Jednocześnie taka porcja tych grzybów zawiera:


3,09 g białka,


1 g błonnika,


3 mg wapnia,


9 mg magnezu,


0,5 mg żelaza,


86 mg fosforu,


318 mg potasu,


a także: selen, mangan, miedź, cynk.


Pieczarki to także źródło witamin, m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. Trzeba jednak pamiętać, iż wartość odżywcza pieczarek zależy od sposobu ich przygotowania. Smażone w tłuszczu pieczarki to niekoniecznie najlepszy wybór, ale surowe, pieczone czy gotowane – jak najbardziej. Dlatego dietetycy są zgodni: warto włączać pieczarki do codziennych posiłków. Będą smacznym i zdrowym uzupełnieniem zbilansowanej diety.


Czy pieczarki działają antynowotworowo?


Niektóre badania sugerują, iż te niepozorne grzyby mają także adekwatności prozdrowotne, a konkretnie: mogą działać antynowotworowo. Np. badanie naukowców z amerykańskiego ośrodka badawczego City of Hope wykazało, iż jedzenie pieczarek może zmniejszać ryzyko raka prostaty. Okazało się, iż uczestnicy badania, którzy jedli specjalnie dla nich przygotowany proszek z pieczarek, mieli mniejszy poziom PSA, antygenu specyficznego dla raka prostaty (wyniki badania zostały opublikowane w The Journal of Nutritional Biochemistry w 2021 roku).


Czy każdy może jeść pieczarki?


Pieczarki, choć są uznawane za jedne z najbezpieczniejszych grzybów (mowa o pieczarkach hodowlanych, a nie dzikich), to przez cały czas są to grzyby, które mogą wywołać niestrawność u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Grzybów powinny unikać osoby starsze, nie powinno się ich także podawać małym dzieciom. Ważne jest, aby wybierać pieczarki świeże, bez oznak nadpsucia i pod żadnym pozorem nie jeść pieczarek z widoczną pleśnią.
Idź do oryginalnego materiału