Czujesz wilczy głód po posiłku? "To może być objaw i to naprawdę ważny". Lepiej idź do lekarza

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Co oznacza niski poziom cukru po posiłku? Fot. NattaneeP / iStock


Wahania poziomu cukru zwykle kojarzą się z cukrzycą, ale mogą się zdarzyć także osobom, które na pierwszy rzut oka są zdrowe. Osłabienie, drżenie rąk, kołatania serca i wilczy głód po posiłku powinny być powodem do niepokoju. Od czego bierze się hipoglikemia reaktywna?
Odczuwanie głodu po posiłku nie musi oznaczać, iż za mało zjedliśmy albo był niewystarczająco wartościowy. jeżeli towarzyszą temu inne objawy, warto udać się do lekarza. Dlaczego? Jak ostrzega dr n.med Magdalena Cubała na jednym z filmów na Instagramie, może to być pierwsza oznaka poważnych problemów ze zdrowiem.


REKLAMA


Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe? Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów


Od czego bierze się hipoglikemia reaktywna? "Niech Cię to nie zmyli!"
- To może być objaw i to naprawdę istotny - ostrzega lekarka. Dlaczego? Takie oznaki mogą, choć nie muszą, być związane ze spadkiem cukru na skutek wydzielania się zbyt dużej ilości insuliny. To hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa), którą diagnozuje się również u osób niechorujących na cukrzycę. Także cukier badany na czczo może wypadać w normie.


Niech Cię to nie zmyli! [...] Charakterystyczną cechą tego zaburzenia jest spadek cukru na 2-3 godziny po spożyciu posiłku. Objawy w postaci drżenia rąk, uczucia niepokoju, kołatania serca, czy nadmiernej potliwości ustępują po zjedzeniu posiłku lub wypiciu płynu zawierającego cukier


- czytamy w opisie do nagrania. - To najprawdopodobniej jeden z objawów insulinooporności, więc nie zwlekaj, idź do lekarza - ostrzega lekarka. Jakie badania warto wykonać? To krzywa cukrowa, krzywa insulinowa i hemoglobina glikolowana.


Co oznacza niski poziom cukru po posiłku? Naukowcy nie są pewni
Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie, to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l). Objawia się to szeregiem różnych zaburzeń, m.in. pobudzeniem albo wprost przeciwnie, osłabieniem i zmęczeniem, problemami z koncentracją, nadmiernym poceniem się, drżeniem rąk, kołataniem serca, a także napadami głodu.


Jak czytamy na zdrowie.gazeta.pl, hipoglikemia reaktywna nie jest stanem normalnym. Po jedzeniu poziom cukru we krwi powinien wzrastać, a nie spadać, a taki stan powinien utrzymywać się przez 2-3 godziny po posiłku. Spadek poziomu cukru może mieć różne przyczyny. Naukowcy podejrzewają, iż może mieć to związek z nadmierną produkcją insuliny przez trzustkę wywołaną spożyciem dużych ilości węglowodanów. Może być też objawem insulinooporności, a więc zmniejszonej wrażliwości na ten hormon i zwiększonej produkcji go przez trzustkę. Inną koncepcją jest powiązanie jej z niedoborem wydzielania glukagonu, hormonu mającego działanie odwrotne do insuliny. Jasne przyczyny niedocukrzenia po posiłku wciąż są jednak nieznane.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału