Częściowo hydrolizowane białko serwatkowe i kwasy tłuszczowe MCT: Jak zapobiegać biegunkom w żywieniu enteralnym?

leczeniewdomu.pl 11 miesięcy temu

Częściowo hydrolizowane białko serwatkowe i kwasy tłuszczowe MCT są pomocne w zapobieganiu biegunkom w żywieniu enteralnym. Jakie są ich adekwatności?

Białko serwatkowe w żywieniu enteralnym

Białko serwatkowe powstaje w wyniku mieszaniny różnych białek otrzymanych z serwatki.

Serwatka to płyn, który jest produktem powstającym podczas wytwarzania sera. Diety przemysłowe, które zawierają częściowo zhydrolizowane białko wspomagają:

  • wchłanianie,
  • strawność,
  • regenerację powysiłkową,
  • rozpuszczalność,
  • znaczne zwiększenie zawartości aminokwasów,
  • produkcję insuliny wpływając na anabolizm i magazynowanie energii.

Białko zalecane dla osób z zaburzeniami wchłaniania (w tym biegunki), nietolerancje ze strony przewodu pokarmowego, trawienia a także dla alergików.

Źródło dobrze tolerowanego białka

Częściowo hydrolizowane białko serwatkowe jest rozbijane do krótkołańcuchowych peptydów. To ułatwia ich wchłanianie. Uzyskane białko charakteryzuje się niepowtarzalnym składem peptydowym o adekwatnościach bioaktywnych. Dzięki temu mają zastosowanie w produkcji żywności medycznego przeznaczenia:

  • odżywek dla niemowląt i dzieci z alergiami pokarmowymi,
  • preparatów dla osób z chorobami metabolicznymi, gastrycznymi oraz dla osób starszych.

Są także źródłem dobrze tolerowanego białka w dietach dla pacjentów z niedożywieniem lub u których występuje ryzyko rozwoju niedożywienia. Hydrolizowane białka serwatkowe wpływają na prawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu. Mają adekwatności bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Białko serwatkowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu organizmu człowieka. Jest bogate w
aminokwasy rozgałęzione (leucyna, izoleucyna, walina) co wspiera syntezę tkanki mięśniowej. Białko serwatkowe krócej przebywa w żołądku w porównaniu z kazeiną i białkiem sojowym dzięki czemu zmniejsza ryzyko zalegań.

Kwasy tłuszczowe (MCT)

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), z powodu odmiennej budowy są gwałtownie rozkładane, następnie wchłaniane bezpośrednio z jelita do krwiobiegu i transportowane do wątroby. W wątrobie powstaje duża ilość energii, wykorzystywanej dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów. M.in. serca, wątroby, mięśni, układu nerwowego, czy płytek krwi. Dlatego też tłuszcze MCT są stosowane dietach do żywienia dojelitowego i traktowane są jako źródło gwałtownie i łatwo dostępnej energii dla organizmu osoby chorej.

W przewodzie pokarmowym MCT wspomagają leczenie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Korzystnie wpływają na zmniejszenie ilości wyniszczających biegunek. Liczne badania wykazały pozytywny wpływ na wzrost dobrych bakterii jelitowych, a także uszczelnieniu jelita zapobiegając różnym chorobom przewodu pokarmowego. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) występują w oleju kokosowym i palmowym, maśle a także tłustym nabiale.

Anna Kamińska,

Koordynator ds. Żywienia Klinicznego, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Tekst powstał we współpracy z:

Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś do końca nasz artykuł. o ile Cię zainteresował, to bądź na bieżąco i dołącz do grona obserwujących nasze profile społecznościowe. Obserwuj Facebook,

Idź do oryginalnego materiału